Γερμανικές Εκλογές: Θρίαμβος για την Άνγκελα Μέρκελ στο πρώτο εκλογικό crash test

 Η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Kραμπ-Κάρενμπαουερ εκτιμά ότι η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις χτεσινές εκλογές «είναι ένα μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Linke) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο» όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). 

 

 

«Τα σχέδια του SPD για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς δεν υποστηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από τους πολίτες» είπε η επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. «Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύουν ότι το SPD μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπό τον νέο πρόεδρο Σουλτς» πρόσθεσε.  

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ανκε Ρέλινκερ δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα της «κατάφερε να καλύψει την απόσταση (η οποία την χώριζε απο το CDU) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην τελική ευθεία η κ. Kραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε το μπόνους του αξιώματός της».  

Τέλος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Οκαρ Λαφονταίν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει σε μια πλειοψηφία στα αριστερά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο». 

Με βάση αυτά που είχαν δοθεί  στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, η διαφορά είναι διψήφια, με το CDU της καγκελαρίου να προηγείται με 11,1 μονάδες έναντι του SPD (το CDU συγκεντρώνει 40,7% και το SPD 29,6%). Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9%.

Ακολουθούν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. Άλλο κόμμα ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.

Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή. 

Τι έδειξαν τα exit polls

  • Τη νίκη, του CDU έδειξαν από νωρίς τα exit polls. 
  • Exit Poll / Πρόγνωση ARD (Πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοτπτικό δίκτυο)
  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0 %
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5 , %
  • Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Exit Poll / Πρόγνωση ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοτπτικό δίκτυο)

  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %
  • Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Σουλτς: Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

H σημασία των εκλογών στο Ζάαρ

Η σημασία αυτών των εκλογών είναι μικρή, γιατί το Ζάαρ δεν έχει παρά 800.000 κατοίκους, ήτοι το 1% του γερμανικού πληθυσμού. Αποτελούσε, ωστόσο, σοβαρή ένδειξη για όλα τα πολιτικά κόμμα, ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα θα δώσει φτερά στην γερμανίδα καγκελάριο, η οποία αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες τόσο την κριτική στην παράταξή της για την μεταναστευτική της πολιτική, όσο και την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του Μάρτιν Σουλτς.

Το Ζάαρ αποτελεί μια ήττα για τον Σουλτς, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέλουν, σε εθνικό επίπεδο, να βρίσκεται πολύ κοντά με την Ανγκελα Μέρκελ σε πρόθεση ψήφου. Το «φαινόμενο Σουλτς», στο οποίο στοιχηματίζει το γερμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα (SPD), με έναν πολιτικό λόγο καθαρά αριστερό στα κοινωνικά θέματα και «κοντά στο λαό», δείχνει τα όριά του.

Το SPD ήλπιζε τουλάχιστον ότι στο Ζάαρ θα βρισκόταν πολύ κοντά στο CDU της Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να μπορέσει να πάρει την τοπική εξουσία κάνοντας συμμαχία με την ριζοσπαστική αριστερά του Die Linke. Αλλά τα δύο κόμματα δεν θα έχουν τις απαραίτητες έδρες ώστε να δημιουργήσουν μια «κόκκινη» συμμαχία, ενώ οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ελάχιστο όριο του 5% και δεν μπαίνουν στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το SPD δεν θα έχει άλλη επιλογή από να μείνει μειοψηφικός εταίρος μιας συμμαχίας την οποία θα διευθύνει το CDU και η τοπική ηγέτης του Annegret Kramp-Karrenbauer, την οποία αποκαλούν «Μέρκελ του Ζάαρ». Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η καγκελάριος βλέπει στο πρόσωπό της την διάδοχό της.
Το εθνικιστικό δεξιό κόμμα AfD, κατόρθωσε να πάρει 6% στο κοινοβούλιο του Ζάαρ και θα είναι στο εξής παρών σε 11 τοπικά κοινοβούλια από τα 16 που υπάρχουν σε όλη τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ