Ελληνικές και ξένες τράπεζες κολοσσοί θα χρηματοδοτήσουν με 1 δις τα 14 αεροδρόμια που κάνει καινούρια η Fraport

Με έντονους ρυθμούς ξεκίνησε το έργο της Fraport για τα 14 αεροδρόμια της χώρας. Μάλιστα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα και τα ποσά των τραπεζών που θα επενδύσουν για την ολοκλήρωσης των έργων.

Η επένδυση της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου, σε δύσκολους καιρούς για την ελληνική οικονομία, έχει ως εξής: 

Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ)

Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ)

European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ)

European Investment Bank (280,4 εκατ. Ευρώ)

International Finance Corporation, μέλος του World Βank Group (154,1 εκατ. ευρώ). 
Μάλιστα, η IFC θα παρέχει στη Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε Ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου. 

ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Έργα ανάπτυξης 280,4 εκατ. ευρώ

Προκαταβολή τιμήματος παραχώρησης 688 εκατ. ευρώ 

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece - μία κοινοπραξία της Fraport AG και του Όμιλου Κοπελούζου -, που θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

ΤΙΜΗΜΑ - ΡΕΚΟΡ

Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης, που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος.

Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της... κάτι, που αναγνώρισε, στη δήλωσή του, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί:

«Οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης.

Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια.

Η Fraport Greece θα επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, γεγονός, που αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ώθηση του τουρισμού.

Στο σύνολο της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. ευρώ.

 

ΤΑ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ

Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. Συνολικά, τα 14 αεροδρόμια εξυπηρέτησαν 25,2 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2016.

 

Ο κ. Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, σχολίασε: «Η υπογραφή της χρηματοδότησης για την μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα είναι μία ιστορική στιγμή.

Μαζί με τα κεφάλαια από τους μετόχους μας, τα έσοδα των δανείων θα χρησιμοποιηθούν στην πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης και στο τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροδρομίων.

Η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου.

Το ελληνικό κράτος μας έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν «πύλες» για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή.

Είμαστε περήφανοι που θα διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των προορισμών στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

 

O κ. Βαγγέλης Μπαλτάς, CFO της Fraport Greece, δήλωσε: “Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης και γόνιμης διαδικασίας. Ύστερα από εντατικές εργασίες διάρκειας 15 μηνών η Fraport Greece υπέγραψε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 1 δις. ευρώ με τις Alpha Bank, BSTDB, EBRD, EIB και IFC. Οι συνεργάτες μας υποστήριξαν αυτή τη συναλλαγή από την αρχή λόγω των συνολικών θετικών επιπτώσεων που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην ελληνική οικονομία. Μαζί με τη συνεισφορά των συνεργατών μας το συνολικό ποσό της επένδυσης ξεπερνά το ποσό των 1,65 δις. ευρώ. Εργαστήκαμε όλοι μαζί διασφαλίζοντας ότι το σύνθετο αυτό έργο θα είναι επιτυχές. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας για τις προσπάθειές τους και τη συμβολή τους στη θέσπιση γερών θεμελίων για το μέλλον του έργου παραχώρησης».

 

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της EIB και υπεύθυνος για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να επενδύει στην επέκταση και βελτίωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη σημασία, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα παρέχει μια σημαντική ώθηση στον τουρισμό - έναν τομέα που έχει αποδείξει τη σημασία του, και την ανθεκτικότητά του, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Τράπεζα της ΕΕ θα στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα που προωθούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων και υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας». (Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε δάνεια ύψους 281 εκατ. ευρώ συνολικά για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που αποτελεί την «καρδιά» του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη).

 

Ο κ. Ιωάννης Εμίρης, Executive General Manager της Alpha Bank, δήλωσε: «Αποτελεί χαρά μας που συμμετέχουμε μαζί με μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση μίας από τις πιο σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους αποτελούν τις βασικές πύλες του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Fraport Greece για αύξηση των δυνατοτήτων των αεροδρομίων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους, παράλληλα με τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την προώθηση της ευημερίας των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και περιφερειών. Η Alpha Bank προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

 

Ο Πρόεδρος της BSTDB, κ. Ihsan Ugur Delikanli, δήλωσε: «Ως Πολυμερής Τράπεζα Αναπτύξεως με έδρα την Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό το μεγάλο έργο υποδομής που έχει πρωταρχική σημασία για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. Είναι μία σημαντική επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Επιπλέον, το έργο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των ΠΤΑ και του ιδιωτικού τομέα και προωθεί την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα προς όφελος της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

 

Ο κ. Phil Bennett, EBRD First Vice President and Head of Client Services Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτή τη συναλλαγή- ορόσημο, η οποία αναμένουμε να προσφέρει μία ώθηση στην οικονομία και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ο εκσυγχρονισμός των βασικών αυτών υποδομών, και η στήριξη του τουρισμού ειδικότερα, θα βελτιώσει την πρόσβαση, την ανταλλαγή και την ενσωμάτωση. H EBRD είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υποστηρίζει τους στρατηγικούς εταίρους της που θα προσφέρουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας δημιουργώντας ένα σημαντικό μοντέλο για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των υποδομών».

 

Ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Vice President of New Business της IFC, δήλωσε: «Έχει αποδειχθεί σε μέρη ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως «οικονομικές μηχανές». Αυτή η παραχώρηση-ορόσημο αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δημιουργούνται έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε ζωτικούς τομείς. Η συμμετοχή της IFC στον κλάδο του τουρισμού και των υποδομών μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις ενθαρρύνοντας νέα αναπτυξιακά έργα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη»  

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ