Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σόιμπλε "γλυκούλης": Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος - Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη πως μετά από το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις πριν εξετασθεί αν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους τόνισε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις,» τόνισε η εκπρόσωπος του κ. Σοιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι το Eurogroup συμφώνησε να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο πριν το χρέος.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δήλωσε την Κυριακή ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για το 2019-2020, είναι να έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, τονίζει το πρακτορείο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή στη λήψη μέτρων και αντίμετρων για την περίοδο 2019-2020.

 

Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη

Επί του ελληνικού θέματος και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον, τοποθετήθηκε ο υποψήφιος για τη γερμανική προεδρία Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στην έδρα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη πως μετά από το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. 

Όπως επισήμανε, η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν «από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα». 

Πάντως, «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο». 

Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Σουλτς προς το συμφέρον όλων.

Ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει με αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Ενώ διέψευσε κάτι τέτοιο, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντος υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ. 

Επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό σημείωσε πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται μετά από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.

«Συνεπώς» τόνισε ο κ. Σουλτς, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης (...) και η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα της τα μέλη.» 

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη πηγή του SPD τα περί απειλής του κ. Γκάμπριελ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

 

Αναφορικά με το ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Μάρτιν Σούλτς οχυρώθηκε πίσω από την εξήγηση που έδωσε προηγουμένως, δηλαδή ότι και ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. 

Με μια διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική προς τον Β. Σόιμπλε και την εμμονή του στα κριτήρια σταθερότητας, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. 

«Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σουλτς, «αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.» 

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. 

«Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πάντως, την κατ' αρχή συμφωνία στη Μάλτα ο κ. Σουλτς την χαρακτήρισε ως «λύση της λογικής» εν μέσω του Brexit, της προεδρίας Τραμπ, των εμπόλεμων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. 

«Θα πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την ΕΕ ενωμένη, να τη διαμορφώσουμε σε ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ», ανέφερε ο Μ. Σουλτς.

Αυτό προϋποθέτει όμως την ανάπτυξη της εσωτερικής της συνοχής. 

Τέλος, σχετικά με το κατά πόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει όπως και παλιότερα την αναγκαιότητα των Eurobonds (ευρωομόλογα) ο κ. Σουλτς απάντησε χαριτολογώντας πως το ενδιαφέρον στα Bond(s)... είναι το James. 

Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν τίθεται πλέον θέμα ευρωμολόγων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ