4 μεγάλα μέτωπα μένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις -Κρίσιμο ραντεβού θεσμών- Τσακαλώτου

Στη μια το μεσημέρι έχουν ραντεβού ο Τσακαλώτος με τους θεσμούς και όλα δείχνουν πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά...

Η ελληνική πλευρά θα έχει στα χέρια της τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές.

Αυτό δήλωσε σήμερα στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) θα συζητήσουμε τα κείμενα στα οποία έχουμε διαφορά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».

Συντάξεις, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις και τράπεζες είναι τα μεγάλα μέτωπα που απαιτούν συμβιβασμό από τις δύο πλευρές προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία. Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ. 

Πριν ξεκινήσει η σημερινή συνάντηση οι δανειστές θα πρέπει να έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά τις απαντήσεις τους επί κειμένων μνημονίων.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία τετραετία 2018 – 2021. Οι οριστικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού προηγηθεί η νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων.

Για τα υπόλοιπα θέματα: 

Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη. 

Για τις αγορές προϊόντων έμειναν ένα με δύο εκκρεμότητες ενώ στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ