Τέλεια tips για μακαρονάδα αλα ελληνικά: Τι κάνω όταν βράζει το νερό, τι αν δεν έχω ρικότα ή πέστο

Επειδή τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο πιάτο των περισσότερων!

Αυτά είναι μερικά μικρά και μεγάλα "μυστικά" για πεντανόστιμες μακαρονάδες και πιάτα ζυμαρικών, όπως παρουσιάστηκαν στο makvel.gr.

Pesto... αλλιώς. Τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην κλασική ιταλική σάλτα pesto: 

1) Αντί για κουκουνάρι δοκιμάστε να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης.

2) Για μια πιο κρεμώδη υφή, αλέστε το pesto μαζί με βραστή πατάτα.

3) Μειώστε την έντονη γεύση του βασιλικού, προσθέτοντας λίγο μαϊντανό.

Δεν έχετε ρικότα; Κανένα πρόβλημα!

Φτιάχνετε μια συνταγή και δεν έχετε τη ρικότα που ζητάει; Mπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή τυρί cottage, το οποίο θα περάσετε πρώτα από μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

Καρμπονάρα; Προσοχή στα αυγά!

Ετοιμάζετε παραδοσιακή σάλτσα καρμπονάρας και έχετε αμφιβολίες για την φρεσκάδα των αυγών σας; Βάλτε τα αυγά στο νερό. Εάν τα αυγά βουλιάζουν, είναι πολύ φρέσκα. Εάν τα αυγά επιπλέουν, είναι χαλασμένα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλωθούν.
 

Υπολογίζοντας το χρόνο βρασμού

Για ένα άψογο γευστικό al dente αποτέλεσμα, έχετε υπόψη πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσετε και το χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα! Υπολογίστε λοιπόν 1 - 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους καθώς θα τα χρειαστείτε για να δέσετε τη σάλτσα σας μαζί με τα ζυμαρικά! 

Το μυστικό σερβιρίσματος του παστίτσιου

Όταν βγάλετε το παστίτσιο από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το σερβίρετε! Έτσι, θα μπορέσετε να το κόψετε σε ωραία κομμάτια, χωρίς αυτό να διαλυθεί.

Το σερβίρισμα των ζυμαρικών

Επειδή τα ζυμαρικά έχουν την τάση να κρυώνουν γρήγορα μπορείτε να προθερμάνετε τα πιάτα σερβιρίσματος στους 60 - 70 βαθμούς μέσα στο φούρνο σας. Έτσι, θα διατηρήσετε την ιδανική θερμοκρασία των σερβιρισμένων ζυμαρικών σας όση ώρα τα απολαμβάνετε!

Το μυστικό για "δεμένη" σάλτσα ζυμαρικών

Πριν σουρώσετε τα μακαρόνια, κρατήστε 2 φλιτζάνια από το βρασμένο νερό της κατσαρόλας. Το άμυλο που περιέχει το νερό θα βοηθήσει τη σάλτσα που ετοιμάζετε να "δέσει" καλύτερα.

Για να μην αφρίζει η κατσαρόλα

Για να μην αφρίζει το νερό όταν βράζουν τα ζυμαρικά, αφήστε μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα. Προτιμήστε ξύλινη κουτάλα αντί μεταλλικής, γιατί το μέταλλο ρίχνει τη θερμοκρασία βρασμού.

3+1 tips για να μην σας κολλήσουν ποτέ τα μακαρόνια

1. Ανακατεύετε τακτικά τα ζυμαρικά καθώς βράζουν.

2. Όταν ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Επιτρέψτε τα να βράσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα.

3. Μη σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα.

4. Μην προσθέτετε λάδι στο νερό. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα να "δέσει" με τα μακαρόνια.

Πόσο νερό χρειάζεται;

Για το ιδανικό βράσιμο των ζυμαρικών σας υπολογίστε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Φροντίστε η κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα με άνεση και να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.

Σούρωμα Ναι. Ξέπλυμα Όχι!

Μην ξεπλένετε ποτέ με νερό τα ζυμαρικά μετά το βράσιμό τους. Απλώς στραγγίστε τα. Η στρώση αμύλου που διαθέτουν τα βρασμένα ζυμαρικά θα βοηθήσει τη σάλτσα να κολλήσει επάνω τους και θα απογειώσει γευστικά το πιάτο σας!

Η μόνη περίπτωση που προτείνεται να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά, είναι όταν αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε κρύο πιάτο.

Για να μην σας παιδεύει το καθάρισμα του σκόρδου

Για να καθαρίσετε εύκολα το σκόρδο, ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά. Θα διαπιστώσετε πως πλέον, ξεφλουδίζονται πανεύκολα!

Πώς να διατηρήσετε τα βρασμένα ζυμαρικά. Εάν έχετε ήδη βράσει τα ζυμαρικά σας και τελικά δεν τα καταναλώσατε, μπορείτε να τα διατηρήσετε ως εξής:

1) Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και βάλτε τα σε κρύο νερό κάτω από τη βρύση.

2) Σουρώστε τα, στεγνώστε καλά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές πλαστικό σκεύος, στη συντήρηση του ψυγείου.

3) Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα ζυμαρικά, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ