Μία πρωτότυπη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη: Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας

Ο κατεψυγμένος αρακάς δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου βράσιμο! Ο φρέσκος ανάλογα την ποικιλία μπορεί να θέλει και περισσότερο βράσιμο! 

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλά αρακάς φρέσκος μαζί με το κέλυφος ή 800 γρ. κατεψυγμένος

750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1-2 εκ

160 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100 γρ.καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια 1 εκ.

1 κρεμμύδι κομμένα σε λεπτές φέτες

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κύβο μυρωδικών

λίγη φρυγανιά τριμμένη

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

μισό ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ένας διαφορετικός τρόπος αλλά πεντανόστιμος για να φάνε αρακά τα παιδιά σας!

Σε βραστό, αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ.

Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά  μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.

Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι 30x45 εκ.

Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι οπως είναι μέσα στο μπολ για να πάρουμε έναν περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο αν είναι λίγο “χωριάτικο”.

Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr