«Οι Ελληνίδες είναι θεές»: Μες την καλή χαρά παρουσιάσαμε το νέο βιβλίο της Κατερίνας Τσεμπερλίδου

Παρουσίασα χθες στον Ιανό, το νέο βιβλίο " Οι Ελληνίδες είναι θεές "μιας καλής μου φίλης , εξαιρετικής διαφημίστριας και bestseller συγγραφέως της Κατερίνας Τσεμπερλίδου .

Η αίθουσα ήταν γεμάτη και η ατμόσφαιρα χαρούμενη όπως ταιριάζει στην συγγραφέα τόσων επιτυχημένων βιβλίων για την ευτυχία. 

Δείτε όλα τα βιβλία της Κατερίνας Τσεμπερλίδου στο tsemperlidou.gr.

Στο πάνελ συμπαρουσιάσαμε το " Οι Ελληνίδες είναι θεές " η συνάδελφος μου Μαρία Νικόλτσιου , παρουσιάστρια στον Alpha , ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης , η Κατερίνα Γκαμηλιάρη εκπροσωπώντας την Estée Lauder - χορηγό της έκδοσης, η θαυμάσια ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα και φυσικά η ίδια η συγγραφέας

Ξεκινώ παραθέτοντας την ομιλία της Κατερίνας Τσεμπερλίδου: 

Καλησπέρα σας,

και ένα μεγάλο ευχαριστώ που είμαστε μια μεγάλη παρέα φίλων και συγγενών!

Ευχαριστώ για την υπέροχη αυτή ατμόσφαιρα που δημιουργήσατε με τη θετική σας ενέργεια και παρουσία.

Μετά από τα τόσο ωραία και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για το βιβλίο – και ευχαριστώ τα μέλη του πάνελ γι’ αυτό – εγώ θα σας μιλήσω για την ιστορία του βιβλίου μου. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τις Ελληνίδες, πώς το ονειρεύτηκα και πόσα χρόνια έκανα να το πραγματοποιήσω.

Το 2005 βρισκόμουν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου και χάζευα σε ένα βιβλιοπωλείο. Ξαφνικά βλέπω μπροστά μου ένα βιβλίο με τίτλο “Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν” που ήταν διεθνές best seller. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το θέμα του βιβλίου και αμέσως το αγόρασα. Και, φυσικά, στις σελίδες του διάβασα για το πώς οι Γαλλίδες έχουν στιλ, πώς διατηρούνται κομψές, πως τρώνε φρέσκα λαχανικά και ανεβαίνουν τις σκάλες αντί να πάρουν το ασανσέρ.

Αυθόρμητα, ένα ερώτημα δημιουργήθηκε στο νου μου: ωραία για τις Γαλλίδες! Αν θέλαμε να βρούμε και για τις σύγχρονες Ελληνίδες τι ακριβώς τις χαρακτηρίζει, ποιό θα ήταν αυτό; Χωρίς καθόλου σκέψη, μέσα από την καρδιά μου, αναδύθηκε η απάντηση: μα “Οι Ελληνίδες είναι θεές!” Γιατί, εμείς, οι σημερινές Ελληνίδες είμαστε απόγονοι των 6 γυναικείων θεοτήτων της Μυθολογίας μας.

Που όμως, δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Με τη φαντασία τους τις έπλασαν οι πρόγονοί μας, όμως, οι ιστορίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν είναι τόσες πολλές, σαν να υπήρξαν πραγματικά… και με τα νάζια, τις εκρήξεις αλλά και την προσφορά τους στην κοινωνία, έκαναν κουμάντο στην Ελλάδα.

Οι πρόγονοί μας απέδωσαν στις 6 θεές της Μυθολογίας κυρίως θετικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τους 6 θεούς του Ολύμπου. Τις έπλασαν κατ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων. Η σοφή Αθηνά, η ερωτική Αφροδίτη, η νοικοκυρά Εστία, η ανεξάρτητη Άρτεμη, η ζηλιάρα Ήρα, η μάνα Δήμητρα… είναι αρχέτυπα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν γύρω μας.

Τις θεές μας, τις βλέπουμε στους αρχαίους ναούς μας, ο Παρθενώνας! Αφιερωμένος στην Αθηνά! Διαβάζουμε γι’ αυτές στον Όμηρο, τις διδασκόμαστε στα σχολεία, επισκεπτόμαστε τα αγάλματά τους στα μουσεία μας, βαφτίζουμε τα κορίτσια μας με τα ονόματά τους… οι 6 θεές της Μυθολογίας μας βρίσκονται στο DNA μας.

Και δεν είναι τέλειες! Δεν χρειαζόταν να είναι τέλειες για να είναι θεές. Ούτε εμείς επομένως! Η ιδιοσυγκρασία τους συνδύαζε ένα κράμα από σπουδαία προτερήματα αλλά και πολλές αδυναμίες. Ίσως αυτά τα χαρακτηριστικά που τα έχουμε κληρονομήσει εμείς, οι Ελληνίδες, να μας έχουν βοηθήσει να επιβιώσουμε στους αιώνες, προσφέροντας στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στην πατρίδα μας.

Κάνοντας, λοιπόν, όλους αυτούς τους συνειρμούς εκεί, στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, μου γεννήθηκε η ανάγκη και η επιθυμία να γράψω ένα βιβλίο για τις Ελληνίδες. Πάντα είχα στο νου μου να τιμήσω τις Ελληνίδες με ένα βιβλίο. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με μαμά, νονά και θείες που είχαν πολλά χαρακτηριστικά από τις 6 θεές της Μυθολογίας.

Η μαμά μου; ερωτευμένη με τον πατέρα μου, αφοσιωμένη στα παιδιά της και η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου. Η νονά μου; εργαζόμενη γυναίκα που στα 40 της έμαθε γερμανικά για να μπορεί να διαβάζει το πατρόν στο γερμανικό περιοδικό Burda. Η μία μου θεία; πάντα με μια μοσχομυριστή κατσαρόλα με κοκκινιστό και ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού της από όπου παρέλαυναν παιδιά, ανίψια, φίλοι, γείτονες. Η άλλη μου θεία; αθλητική με γνώσις αθλητικών, φιλαράκι με τα αγόρια, φίλη με τα κορίτσια. Πάντα κάτι θετικό είχαν να μου προσφέρουν.

Αλλά και αργότερα, στη δουλειά μου, πάντα με ενδιέφερε η ψυχοσύνθεση των Ελληνίδων στις οποίες απευθυνόταν η δουλειά μου ως διαφημίστριας και πάντα, με τιμούσαν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Κάθε φορά που τους έστελναν ένα μήνυμα ανταποκρινόντουσαν θετικά. Ένιωσα λοιπόν, ότι όφειλα ένα βιβλίο στις Ελληνίδες. Τους αξίζει, μας αξίζει.

Το βιβλίο , εκκολαπτόταν μέσα μου για πολλά χρόνια. Μια το έπιανα, μια το άφηνα. Ώσπου στα τέσσερα τελευταία χρόνια μπήκα στην αποφασιστική φάση να το ολοκληρώσω. Στην αρχή το έγραψα σε μορφή non-fiction, δηλαδή έκανα έρευνα, μάζεψα στοιχεία για τις σύγχρονες Ελληνίδες και το έγραψα σαν αρθρογραφία. Μετά από ένα συμβούλιο με τη φίλη μου Μαρία Τζιβανάκη, αποφάσισα να το γράψω ως μυθιστόρημα, μια ιστορία μυθοπλασίας. Το έγραψα λοιπόν δεύτερη φορά. Αλλά, σιγά μήπως και δεν τρίτωνε! Το έγραψα και μια τρίτη φορά, έτσι για να το ευχαριστηθώ, συνδυάζοντας και τα δύο, μυθιστόρημα και αρθρογραφία. Επομένως, το βιβλίο είναι ένας συνδυασμός μυθοπλασίας, μυθολογίας, αρθρογραφίας και… συνταγογραφίας, αφού μέχρι και συνταγές… παραθέτω στις σελίδες του.

Οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Γκρεγκ και η Αθηνά. Γιατί ενώ το βιβλίο μιλάει για τις Ελληνίδες, χρησιμοποιώ ως κεντρικό ήρωα έναν άντρα; Μα η πραγματική κεντρική ηρωίδα είναι η Αθηνά.

Αλλά η Αθηνά, αν και εξωστρεφής στα κοινωνικά της, είναι κλειστή σαν στρείδι στα προσωπικά της γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει μια απώλεια. Έτσι ο αναγνώστης αδυνατεί να την ψυχανεμιστεί. Γνωρίζουμε, λοιπόν, την Αθηνά μέσα από τα μάτια του Γκρεγκ, ο οποίος μπαίνει στην ψυχή της. Και μέσα από τα μάτια της Αθηνάς, γνωρίζει ο Γκρεγκ, την Ελλάδα και τις Ελληνίδες.

Όπως κάθε μου βιβλίο, έτσι και σε αυτό, σκοπός μου είναι να προσφέρω κάτι θετικό στην κοινωνία, όχι απλά να ψυχαγωγήσω τον αναγνώστη με ένα ανάγνωσμα. Θέλω πάντα να αφήνω πίσω μου ένα θετικό αποτύπωμα, καθώς ο αναγνώστης έχει κλείσει και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Με το βιβλίο “Οι Ελληνίδες είναι θεές” θέλω να ανεβάσω ψυχικά εμάς τις Ελληνίδες, να μας απενοχοποιήσω και να μας θυμίσω με πόσα πολλά έχουμε συμβάλλει στην κοινωνία όλους τους προηγούμενους αιώνες. Επομένως, αξίζει να διαβαστεί και από άντρες, για να θυμηθούμε ποιες είμαστε.

Για να φτάσει το βιβλίο αυτό στα χέρια σας συνωμότησε το σύμπαν και μια αλυσίδα από φίλους που έβαλαν το μαγικό τους χεράκι.

Πρώτα από όλους να ευχαριστήσω τη Βίκυ Παπαβασιλείου, στήριγμά μου, κολώνα των χειρογράφων μου και πρώτη ενθουσιώδη αναγνώστρια των κειμένων μου!

Αν σας αρέσει το φωτεινό εξώφυλλο του βιβλίου όσο εμένα, είναι γιατί το έφτιαξε η φίλη μου η Έφη Καρακίτσου από τη διαφημιστική εταιρία Magnet. Μαζί με την ομάδα της, τη Ματίνα Αντωνοπούλου και την Ιωάννα Τσουκαλά, δούλεψαν 4 ½ μήνες για να είναι το εξώφυλλο τόσο ελληνικό, λαμπερό, αισιόδοξο και ανάλαφρο.

Να ευχαριστήσω τον εκδοτικό μου οίκο, τη Χάρτινη Πόλη του ομίλου Νάκας και ειδικά τον Αποστόλη Νάκα, που πίστεψε στη δουλειά μου και στην ιδέα ενός βιβλίου για τις Ελληνίδες. Ευχαριστώ όλη την ομάδα της Χάρτινης Πόλης και ιδιαίτερα τη Χαρίτα Μήτρου για την αισιοδοξία της και τη στήριξή της σε όλη τη διαδικασία δημιουργία του βιβλίου.

Και εκεί, στην ιστορία του βιβλίου, μπαίνει η φίλη μου Μπέττυ Καζακοπούλου με την ομάδα της, της Asset Ogilvy. Με το πάθος, το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδειχτεί η σημερινή βραδιά σε ένα σημαντικό γεγονός της πόλης!

Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον υποστηρικτή μου, την Estee Lauder… με τιμά με αυτή τη συνεργασία. Όχι μόνο γιατί είναι η κορυφαία εταιρία που προσφέρει αγαπημένα προϊόντα στις γυναίκες, αλλά και γιατί είναι ένα όνομα κύρους, μια εταιρία με προσφορά στον τομέα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Να ευχαριστήσω το φίλο μου, Μίκη Μοντιάνο και την ομάδα του, που δημιούργησαν μια υπέροχη διαφημιστική ταινία που παίχτηκε στο Star Channel χάρη στην καλοσύνη του φίλου μου Κάρολου Αλκαλάι. Το βίντεο που είδαμε σήμερα εδώ με τη φωνή του Ιωσήφ Αβράμογλου, είναι επίσης ένα ωραίο οπτικοακουστικό δημιούργημα του φίλου μου Μίκη Μοντιάνο.

Στην αλυσίδα των φίλων στους οποίους οφείλω πολλές ευχαριστίες, βρίσκονται και οι ταλαντούχοι άνθρωποι που κάθονται δίπλα μου, στο πάνελ, και που με τίμησαν με την παρουσία τους, με το χρόνο που αφιέρωσαν και τα καλά λόγια που είπαν για το βιβλίο, Ειρήνη Νικολοπούλου, Μαρία Νικόλτσιου, Δημήτρη Στεφανάκη, Κατερίνα Γκαμηλιάρη και Λένα Παπαληγούρα.

Και, όπως πάντα, να ευχαριστήσω τον άντρα μου, τον Τάκη Κιουσόπουλο. Ο Τάκης δεν με βοηθά απλά με την παρουσία του, γιατί όταν γράφω τον καταδικάζω σε αφωνία… ο Τάκης με υποστηρίζει σπρώχνοντάς με να πραγματοποιώ τα όνειρά μου, όπως αυτό εδώ το βιβλίο που ήταν όνειρο 12 ετών και να συνεργάζομαι μόνο με όσους εκτιμούν τη δουλειά μου. Με βοηθάει με τη στάση του και με ενθαρρύνει να προσφέρω στους ανθρώπους και στην κοινωνία κάτι θετικό.

Φυσικά, ευχαριστώ εσάς! Με τιμάτε με την παρουσία σας, με στηρίζετε διαβάζοντας τα βιβλία μου, με κάνετε να νιώθω περήφανη, χαρούμενη, ευτυχισμένη σε αυτή τη γιορτή του βιβλίου μου που ξεκινάει σήμερα το ταξίδι του. Με κάνετε καλύτερο άνθρωπο και γι’ αυτό, σας υπόσχομαι, αυτό να το επιστρέφω πάντα πίσω σε σας!

Σας ευχαριστώ όλους!

Η ομιλία της Κατερίνας Γκαμηλιάρη απο την Estée Lauder: 

Με μεγάλη μου χαρά παρευρίσκομαι σήμερα, ανάμεσα στην εκλεκτή σας «παρέα», ουσιαστικά σαν άτυπη εκπρόσωπος όλων των εργαζόμενων γυναικών, ακροβατώντας και εγώ ανάμεσα στους πολλαπλούς μου ρόλους, ως μητέρα 3 παιδιών, ως σύζυγος,  και ως μάχιμη επαγγελματίας!

Μέσα στην καθημερινότητα μου, κάπου είχα «ξεχάσει» να κανακεύω και να κολακεύω τον εαυτό μου! Τι καλύτερο λοιπόν,  από το να αφεθώ στο ανάγνωσμα αυτού του βιβλίου, που όχι μόνο μας υπενθυμίζει αλλά και μας απενοχοποιεί  από το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε ΘΕΕΣ!!!

Η δροσερή του προσέγγιση, με έκανε να χαλαρώσω,  να γεμίσω αισιοδοξία, χαμογελώντας κάθε φορά που ανακάλυπτα μέσα στις σελίδες του τον ίδιο μου τον εαυτόν αλλά και τις γνώριμες συμπεριφορές των αγαπημένων μου προσώπων, όπως της μητέρας μου, της γιαγιάς μου, της αδελφής μου αλλά και πολλών από τις φίλες μου.

 Τελικά ποια είναι η σύγχρονη Ελληνίδα;

Είναι μια γυναίκα  που εκπέμπει το Φως και τη Θαλπωρή του ήλιου μας, εκφράζοντας τα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της. Μια γυναίκα που νοιάζεται… και το «άγγιγμα» της είναι γεμάτο ζεστασιά και τρυφερότητα. Μια γυναίκα που μοιράζει απλόχερα την αγάπη της ενώ παράλληλαενδιαφέρεται και για την ομορφιά της,  καθώς πάντα προλαβαίνει να αφιερώσει λίγο χρόνο στην περιποίηση του εαυτού της! 

Γιατί κάθε σύγχρονη Ελληνίδα επιθυμεί να ακτινοβολεί από ομορφιά,  όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε Θεά!

 Και όπως συνήθιζε να λέει και η αείμνηστη Estee Lauder:«Δεν έχω γνωρίσει καμία γυναίκα, που να μην ακτινοβολεί, εάν μάθει να αξιοποιεί τη δύναμή της» γιατί πάντα πίστευε, ότι η ομορφιά πηγάζει μέσα από την αυτοπεποίθηση,  μια λέξη ανεκτίμητη για κάθε γενιά.

 Αγαπημένη μας Κατερίνα (Τσεμπερλίδου) μας έκανες να συνειδητοποιήσουμε  πως όλες μας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κρύβουμε μέσα μας, μια Θεά!

Και ναι, έχουμε το δικαίωμα να μην είμαστε τέλειες, ούτε καν ιδιαίτερα όμορφες, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήνουμε λίγο χώρο σε όλα αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μας  να αποκαλύπτονται!

 Και τελειώνοντας  θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λόγια: “ Κάθε μια από εμάς είναι μοναδική. Είναι Ελληνίδα Θεά! Είμαστε όόόλες εμείς!!!

 Σ’ ευχαριστούμε!!!

Και να τι είπα κι εγώ , ανοίγοντας την εκδήλωση

Όταν τα τελευταία χρόνια παίρνω στα χέρια μου ένα βιβλίο , τι κάνω; Το ξεφυλλίζω γρήγορα Το σκανάρω , το κάνω φύλλο και φτερό , μπρος & πίσω ,  γρήγορο & χιαστί διάβασμα  και τέλος βάζω τις αισθήσεις μου σε εγρήγορση : μυρίζει ωραία; δημιουργεί  εικόνες; δίνει ερεθίσματα  ; Αλλιώς ipad & google.  Είδατε τι άηχη λέξη είναι  ;;; 

Όταν άρχισα  να διαβάζω με τον παραπάνω my way τρόπο το βιβλίο " Οι Ελληνίδες είναι θεές " ιδού τι συνέβη : 

Θείες μυρωδιές  άρχισαν να αναδύονται , εικόνες συναρπαστικές από θεές του χθες και του σήμερα να τρέχουν μπροστά μου σαν καλογυρισμένο βίντεο με ηχοχρώματα η Άρτεμις αντί για τόξο έγινε ακτιβίστρια ,η Αθηνά είναι topwoman, η Αφροδίτη ξεμυαλίζει αρσενικά, η Ήρα η κακίστρω κάνει παρέα μόνο με την Εστία και ετοιμάζουν φαγοπότια για τους συζύγους η Δήμητρα είναι η Ελληνίδα μάνα θεά! 

 Εν τέλει ένοιωσα , αισθάνθηκα,  συναισθάνθηκα , πάτησα ένα κλικ και όλες οι αισθήσεις συμμετείχαν. 

Όταν θα διαβάσετε το βιβλίο είτε τρελά είτε παραδοσιακά θα κατακλυσθείτε από ευ- φορία, αισιοδοξία, χαρά. 

Αυτή η γυναίκα αυτή η θεά της ευτυχίας που ονομάζεται  Κατερίνα Τσεμπερλίδου  από το 1996 μας βάζει ένα  στόχο ένα ζητούμενο μία ευχή : ευτυχείτε κάθε μέρα ότι κι αν  να κάνετε όπως και  να τα φέρει ο τροχός της τύχης : η Κατερίνα στο νέο της βιβλίο με έκανε χαρούμενη σε κάθε σελίδα να γελάω μόνη μου να βλέπω οράματα Χριστέ και Παναγία μου ζητάει μέσα από το γράψιμο της να ζω συνειδητά & να αγαπώ την ζωή Είναι θεά ! Αλήθεια  Όσο είμαι εγώ είμαι ρεπόρτερ εκείνη είναι διαφημίστρια. Θα δείτε σε πολλά σημεία τι εννοώ.

Αλλά μαζί με αυτό το συμπέρασμα  σε αυτό το 4 - απλό βιβλίο με 4 - απλή ανάγνωση δημιούργησε το νέο μεταφεμινστικό μανιφέστο Δεν θέλω ού απο τους ανδρες . Πχ Ο Δεκάλογος της Σημερινής καπάτσας θεάς !  στην 366 /372 

Πάμε τώρα να το ξεφυλλίσουμε και να αποστάξουμε συναισθήματα μαζί της, το γάργαρο γέλιο της είναι γάργαρο γράψιμο. 

Ελαφράδα : "Η Ελληνίδα θεά έχει φτιάξει γλυκό του κουταλιού τουλάχιστον μία φορά στην ζωή της ένα καθωσπρεπισμό κωμωδίας του παλιού ελληνικού σινεμά " Ξέρει απέξω τον Ακάθιστο ύπνο, ξέρει να ράβει κουμπιά, στέλνει στα παιδιά πού σπουδάζουν τάπερ με φαγητά, άσε  που κλείνει το βιβλίο με savoir vivre συνταγές όπως γεμιστά ορφανά & γιουβαρλάκια αφού προηγουμένως έχει πλέξει το εγκώμιο της Ελληνίδας & ενώ υποτίθεται έχει κλείσει το κομμάτι fiction του βιβλίου με happy end , έλεος Κατερίνα.

Ενημέρωση σε τέτοιες σοφές δοσολογίες για νεανικό κοινό γιατί το βιβλίο μας είναι σούπερ νεανικό πως λέμε οι παλιές Σούπερ Κατερίνα κάπως έτσι : 

Το βιβλίο που θα πάρετε στα χέρια σας είναι η Wikipedia της σύγχρονης Ελληνίδας , είναι ένα happy end ρομάντζο, ένα πλήρες γυναικείο ψυχογράφημα , το νέο  εγχειρίδιο της Γενικής γραμματείας Ισότητας, ο παλιός Τσελεμεντές σε νέες περιπέτειες με ολίγη από Αργυρώ. 

Και τέλος να ευχαριστήσω τον Τάκη Κιουσόπουλο που μας την κρατάει ερωτευμένη και χαρούμενη για να σκορπάει με το γέλιο της αφού βάλει ροζ ΕStee Lauder κραγιόν μια συγγραφέα - θεά!

 

Ειρήνη Νικολοπούλου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Οι Ελληνίδες είναι θεές»: 22/5 παρουσιάζω το νέο βιβλίο της Κατερίνας Τσεμπερλίδου & σας περιμένω!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ