Αντιφλεγμονώδη βότανα: Ο πλήρης κατάλογος για πρώτη φορά με όλες τις ιδιότητες των "φαρμάκων "της φύσης

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

Ότι έχετε ακούσει λίγο πολύ ισχύει, και μεταξύ των άλλων λειτουργιών τα βότανα μπορούν να έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Ακολουθεί η λίστα με τα αντιφλεγμονώδη Βότανα:

 

1. Κουρκούμη/Κουρκουμάς/Χρυσαλίδα/Turmeric

O κουρκουμάς/κορκούμη είναι από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα – μπαχαρικά. Και στην Εναλλακτική Δράση έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες σχετικά άρθρα με τεράστια βιβλιογραφία.

Είναι διαχρονικά συνυφασμένο με τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού και μεταβολισμού και υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, ενώ διαθέτει αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Η χρήση της κουρκούμης κατάφερε να διαφοροποιήσει ολόκληρο το ιατρικό μοντέλο. Διαθέτει εκατοντάδες οφέλη αφού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στην εξισορρόπηση πάνω από 160 διαφορετικών φυσιολογικών διεργασιών του σώματος.

 

2. Πιπέρι Καγιέν /Cayenne

Το πιπέρι ή πιπεριά καγιέν εκτός από την πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Αμερικανική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση πολλών κοινών παθήσεων, όπως το έλκος, η καρδιοπάθεια και πολλά άλλα.

 

3. Αιμαμηλίδα / Hamamelis Virginiana

H Αιμαμηλίδα είναι ένα βότανο με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση αλλά ταυτόχρονα δρα ως αντιαιμορραγικό, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό.

Όπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες. Επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων.

Επίσης η δράση του ως φλεβοσυσπαστικό, το κάνει ωφέλιμο σε προβλήματα από τις κιρσώδεις φλέβες.

 

4. Βαλσαμόχορτο/Σπαθόχορτο/Υπερικόν St John’s Wort

Το Βαλσαμόχορτο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το βαλσαμόχορτο ή αλλιώς σπαθόχορτο είναι το πιο πολύτιμο βότανο της Ελληνικής Γης για το οποίο έχουμε επίσης γράψει δεκάδες άρθρα στην Εναλλακτική Δράση.  

Η παράδοση λέει ότι το όνομά του, το πήρε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό, τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων.

Βοηθά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης για να ανακουφίσει από την ευερεθιστικότητα και την ανησυχία, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, συνιστάται στην ελαφριά και μέτρια κατάθλιψη, είναι τονωτικό του ήπατος και της χολής.

Το έγχυμά του συνιστάται για τα προβλήματα της πέψης και έχει πολύ φανερή θεραπευτική δράση σε πληγές, εγκαύματα και μώλωπες.

 

5. Τζίντζερ/Πιπερόριζα/Ζιγγίβερις/Ginger

Είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο και διαθέσιμο μπαχαρικό στον πλανήτη με μακρά ιστορία στην ιατρική και τη φαρμακοποιία και μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι μεγάλη. Κατάγεται από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία όπου και καλλιεργήθηκε εκτενώς και η εισαγωγή της στην Ευρώπη άρχισε τον 1ο μ.χ. αιώνα ,μέσω Ινδιών.

Η απαράμιλλη θεραπευτική κληρονομιά της πιπερόριζας έχει καταγραφεί και αξιοποιηθεί σε Ανατολή και Δύση, τα τελευταία 3000 χρόνια τουλάχιστον.

 

6. Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου.

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής.

Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης. Ανήκει επίσης στα ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα.

 

7. Κανέλα

Η κανέλα καταπολεμά το σάκχαρο, ενώ σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.

Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α.

Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.

 

8. Κόλιανδρος

Τα φύλλα του κόλλιανδρου περιέχουν βιταμίνη C, Α και Κ, καθώς και αιθέριο έλαιο και άλλες ουσίες.

Οι σπόροι του περιέχουν λιναλοόλη και πινένιο, που τους δίνουν τη γεύση εσπεριδοειδούς. Περιέχουν επίσης, σημαντικές ποσότητες σε σελήνιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και διαιτητικές ίνες.

Ο κόλιανδρος περιέχει ακόμη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, τανίνη και σάκχαρο. Έτσι, εκτός από αντιφλεγμονώδης έχει και την ιδιότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας. 

9. Μάραθος

Είτε χρησιμοποιείται ως βολβός λαχανικών ή ως σπόρος, διαθέτει ένα σωρό αντιγηραντικές ιδιότητες.

Είναι αντιφλεγμονώδης και εξαιρετικά ωφέλιμος για το πεπτικό σύστημα διότι αποτελεί μια αντιμυκητιασική (καταπολεμά τον μύκητα Κάντιντα) και αντιβακτηριακή ουσία.

Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

10. Μαϊντανός

Ο Μαϊντανός έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, σίδηρο και άλλα μέταλλα ενώ διαθέτει αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που δρουν ως εξολοθρευτές ελεύθερων ριζών.

Έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να δείχνετε νέοι, γι’ αυτό φροντίστε να τον καταναλώνετε τακτικά!

Διαβάστε περισσότερα στο enallaktikidrasi.com.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ