Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σοκολάτα και κακάο εμποδίζουν την εξασθένηση της μνήμης - Τι "μαγικό" περιέχουν

Είναι γεγονός: Η σοκολάτα κάνει καλό στην ψυχή αλλά και.. το σώμα.

Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, μπορούμε να τρώμε σοκολάτα χωρίς ενοχές: οι σπόροι κακάο είναι ένα πιθανώς κατάλληλο συμπλήρωμα για την προστασία του εγκέφαλου από την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται το γήρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Nutrition οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουϊλα, επανεξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της άμεσης και χρόνιας χορήγησης φλαβανόλων κακάο σε διάφορες παραμέτρους της γνωστικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αν και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για το θέμα αυτό είναι ελάχιστες, οι περισσότερες τείνουν να αναδείξουν μια ωφέλιμη επίδραση στην γνωστική επίδοση. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά από την κατανάλωση φλαβανόλων κακάο.

Στις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο εξισορρόπησε την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η αϋπνία.

Στα ηλικιωμένα άτομα η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβανόλων (από πέντε ημέρες έως και τρεις μήνες) επίσης φάνηκε να είναι ευεργετική σε τομείς, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η λεκτική ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών.

Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους με αρχόμενη φθορά της μνήμης ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των φλαβανόλων του κακάο να προστατεύσουν τη γνωστικότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου την γνωστική επίδοση.

Αν εξετάσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό θα δούμε ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν επωφελή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον αιματικό όγκο στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου.

Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης λόγω γήρατος», σχολιάζουν οι ερευνητές Βαλεντινα Σοτσι και Μικελ Φερράρα.

Και συμπληρώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί όντως να έχει οφέλη για τη μνήμη μας μακροπρόθεσμα».

Αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως περιέχουν πολλές θερμίδες, καθώς και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει συνετούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ