Ταξιδεύουμε στη Λήμνο και ανακαλύπτουμε μαζί με τον Μάνο Λιανόπουλο τις κρυφές ομορφιές του νησιού, τα αξιοθέατα, τις γεύσεις (Βίντεο)

Το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με πλυθησμό 18.000 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ Αγίου Όρους, Σαμοθράκης, Ίμβρου και Λέσβου. Είναι ηφαιστειογενές νησί με όμορφο ανάγλυφο, καθώς λόφοι και μικροί ορεινοί όγκοι διασπούν τις έφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της.

 Έχει ιδιαίτερο σχήμα που δημιουργεί πολλές υπέροχες παραλίες, ενώ φημίζεται για το κρασί της

Η Λήμνος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Ένας προορισμός που έχει τόσα πράγματα να προσφέρει.

Εικόνες, γεύσεις, εμπειρίες, μα πάνω απ’ όλα τη ζεστασιά και το χαμόγελο των ανθρώπων της.



 

Τα χωριά στο νησί

Μύρινα

Είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι και το όνομα της το πήρε από τη γυναίκα του πρώτου βασιλιά της Λήμνου. 

Είναι χτισμένη στη δυτική ακτή του νησιού και βρίσκεται μεταξύ δύο φρουρίων, αποτελώντας και τον κυριότερο της οικισμό. 

Έχει αυθεντικό, παραδοσιακό στυλ και αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά δρομάκια της, καθώς και τον πεζόδρομο που βρίσκεται η αγορά. Εμβληματικά στοιχεία της αποτελούν ο ναός του Αγίου Νικολάου στο νότιο τμήμα, και το κάστρο, το οποίο βρίσκεται επάνω στον ορεινό όγκο που διαχωρίζει τους δύο κόλπους της πόλης.

 

Κότσινας

Παραθαλάσσιο χωριό με ταβερνάκια, στην άκρη του οποίου βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. 

Εκεί δεσπόζει το άγαλμα μιας ηρωίδας του νησιού, της Μαρούλας και δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ένα υπόγειο πηγάδι, στο οποίο κατεβαίνει κανείςμε 64 σκαλοπάτια φτάνοντας σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας.

 

Κοντοπούλι

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λήμνου και εδώ θα συναντήσουμε την Κωνσταντίνα, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου κεραμικής “Λημνία γη”, στο οποίο θα μας διδάξει την τέχνη της κεραμικής.

 

Καμίνια

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Λήμνου, έχει όμορφη πλατεία και το επισκεφθήκαμε βράδυ για να φάμε στην ταβέρνα του Ανδρεά.



 

Οι παραλίες της Λήμνου

 

Δυτικές παραλίες

Άγιος Ιωάννης, Αυλώνας, Ρωμέικος Γιαλός, Ρηχά Νερά, Τούρκικος γιαλός, Πλατύ

 

Βόρειες παραλίες

Ζεματάς, Νεφτίνα, Μπουρνιάς, Κότσινας, Άγιος Ερμόλαος, Γομάτι

 

Ανατολικές παραλίες

Κέρος, Μακρύς Γιαλός

 

Νότιες παραλίες

Μικρό Φαναράκι, Μεγάλο Φαναράκι, Θάνος, Χαβούλι, Εβγάτης, Λουρί



 

Αξιοθέατα

 

Κάστρο Μύρινας

Το κάστρο κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και τη σημερινή του μορφή απέκτησε στα χρόνια της ενετοκρατίας. 

Αξίζει να ανεβείτε να περπατήσετε καθώς έχει ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον και η θέα της πόλης από εδώ πάνω είναι εντυπωσιακή, όπως μας περιγράφει ο Μάνος Λιανόπουλος στο tripment.net.

Κατά την περίοδο της κατοχής από τους Τούρκους, εκείνοι μένανε στη συνοικία νότια του κάστρου, και για το λόγο αυτό η περιοχή ονομάζεται Τούρκικος γιαλός, ενώ αυτός στα βόρεια Ρωμαίικος γιαλός.

 

Αμμοθίνες

Οι Αμμοθίνες ή παχιές άμμδες όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι μια ερημοποιημένη έκταση 70 περίπου στρεμάτων, όπου αναφέρεται ως η μοναδική έρημος της Ευρώπης. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, μόλις 3χλμ από το χωριό Κατάλακκος.

 

Ιερό των Καβείρων

Χώρος θρησκευτικών τελετών, προς τιμή των θεοτήτων της αρχαίας Ελληνικής μυστηριακής λατρείας. 

Μια περιοχή με βαθειά ιστορία και μοναδική θέα προς το βόρειο Αιγαίο (wiki-πληροφορίες).

 

Ηφαιστία

Μια περιοχή, στην οποία οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα, από την μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου.

Το σημαντικότερο μνημείο που έχει βρεθεί είναι το θέατρο, όπου ανακατασκευάστηκε και φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες ακόμα και σήμερα. 

Η Ηφαιστία ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και προστάτης της ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της (wiki-πληροφορίες ).

 

Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Το μέρος όπου έζησε ο ομηρικός ήρωας για σχεδόν 10 χρόνια, κατά την περίοδο του Τρωικού πολέμου (wiki-πληροφορίες).

 

Παναγία Κακαβιώτισσα

Μία από τις λίγες εκκλησίες χωρίς σκεπή που υπάρχουν στον κόσμο, όπου για να φτάσετε θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 40 λεπτά, σε ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι. 

Είναι κάτι που αξίζει να βιώσετε, γιατί εκτός από την όμορφη διαδρομή, θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό. 

Το όνομα της το πήρε από το βουνό Κάκαβο, στο οποίο και βρίσκεται. 

Ο μικρός αυτός ναός χτίστηκε γύρω στο 1.305, από μοναχούς που ασκήτευαν στις σπηλιές της ευρύτερης περιοχής.

 

Άγιος Σώζων

Το μοναστήρι του πολιούχου Αγίου της Λήμνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Φισίνη.

 

Κτήμα Όλον

Βρίσκεται στην περιοχή Διαπόρι, λίγο έξω από χωριό Κοντιάς και αποτελεί τον πρώτο ελαιώνα του νησιού.

Στο χώρου αυτό που έχει όμρφη θέα προς τον κόλπο ζουν και συνυπάρχουν αρμονικά διάφορα ζώα, όπως κοτόπουλα, γαλοπούλες, περιστέρια, κατσίκες, πρόβατα και γουρουνάκια. Οι οικοδεσπότες Τάσης και Ρένα Λασκαρίδη στρώνουν ένα τραπέζι γευσιγνωσίας ελαιόλαδου με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

 

Κτήμα Χατζηγεωργίου 

Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Καρπάσι και η Πωλίνα θα σας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου για να σας αναλύσει τη διαδικασία παραγωγής των διάφορων κρασιών (Λημνία γη, Λαγοπάτι, Λημνιός αμπελουργός, Kαβειρώ, Λημνία Γη – Ερυθρός, Μοσχάτος Λήμνου, Ηφαίστου γνώση, Μοscato d’ Ifestia) – www.chatzigeorgioulimnos.gr.

 

Εργαστήριο κεραμικής «Λημνία γη»

Η Κωνσταντίνα, γέννημα θρέμμα του νησιού αφιέρωσε τη ζωή της στην τέχνη της κεραμικής, θα σας υποδεχθεί για να σας μεταφέρει τη γνώση της, διαδίδοντας ταυτόχρονα την πανάρχαια αξία της Λημνίας Γης και των ευεργετικών δράσεων της.

 

Ιαματικά λουτρά

Στο χωριό Θέρμα και στο όμορφο αυτό περιβάλλον του SPA που έχει διαμορφωθεί εκεί μας υποδέχθηκε η Σοφία. Μας ξενάγησε στους χώρους, ενημερώνοντας μας για τη βαθειά ιστορία της περιοχής, που ξεκινά να εκτιλύσεται από τα αρχαία χρόνια (www.thermaspa.gr).

 

 

Που να φάτε και να πιείτε

Ψαροταβέρνα ο γλάρος

Βρίσκεται στη Μύρινα, την επισκευθήκαμε το πρώτο βράδι και δοκιμάσαμε τοπικά κρασιά και τσίπουρο, με φρεσκότατα θαλασσινά.

 

Ανδρέας

Βρίσκεται στο χωριό Καμίνια και σερβίρει τοπικές παραδοσιακές συνταγές, όπως την τυρόπιτα της Λήμνου, με χαρακτηριστικό αρωματικό το δυόσμο και το Κατσικάκι Κασπακινό, το οποίο ψήνεται στο φούρνο με ρύζι και επικάλυψη του τυριού καλαθάκι.

 

Μουράγιο

Βρίσκεται στο χωριό Κότσινας και μέσα στα πολλά και διάφορα που γευτήκαμε μου έμεινε ο άφκος, δηλαδή η τοπική φάβα, και ο πετεινός με τα φλωμάρια, όπου έτσι ονομάζουνε τις τοπικές χυλοπίτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ