Μανώλης Κουτράκης: Άφησε την τηλεόραση και εξάγει λάδι από την Κρήτη! Μα καλά που έκανε

Κάνοντας μια δουλειά που ποτέ δε συμπαθούσε ιδιαίτερα, ως εικονολήπτης για περίπου μια δεκαετία, αποφάσισε να τα παρατήσει και να ασχοληθεί με την περιουσία του, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες.

 

Κάνοντας μια δουλειά που ποτέ δε συμπαθούσε ιδιαίτερα, ως εικονολήπτης για περίπου μια δεκαετία, αποφάσισε να τα παρατήσει και να ασχοληθεί με την περιουσία του, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες.

 Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία


Έχοντας ήδη προσπαθήσει στο χώρο του εμπορίου με επιχείρηση διανομής ποτών και αναψυκτικών στο Ασήμι, είδε ότι άλλη μια δουλειά δεν πήγαινε καλά αφού εξαιτίας της κρίσης είχε πέσει ο τζίρος, αναφέρει το madeincreta.gr

. Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία Αποφάσισε να μην το βάλει κάτω και να αξιοποιήσει τα 1000 ελαιόδεντρα που έχει στο Ασήμι και να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Βρήκε και αξιόπιστο συνεργάτη με αντίστοιχη περιούσια: την κ. Καίτη Παπαδογιαννάκη με καταγωγή από τις Μοίρες και παιδί μεταναστών από τη Γερμανία που επέστρεψε στη γενέτειρα της πριν δέκα χρόνια αναζητώντας επίσης μια καλύτερη ζωή.

 Γύρισε την πλάτη στις κακές συνθήκες εργασίας των ξενοδοχείων και τόλμησε να πάει στον ελαιώνα της, χωρίς να έχει πρωτύτερα ιδιαίτερη σχέση.

 Το «κάθε αρχή και δύσκολη» για αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους αλλά και ο κοινός στόχος τους, το να ορθοποδήσουν, δημιούργησε μια αγαστή μεταξύ τους συνεργασία, στην οποία ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει.

 Ένωσαν τις δυνάμεις και τις περιούσιες τους και τα τελευταία δυο χρόνια παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας το δικό τους προϊόν, με την επωνυμία Koutrakis Olive Oil.Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία

Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία

 Το «δημιούργημά» τους, στο παζάρι της Βιέννης πωλήθηκε προς 8,5 ευρώ το λίτρο την ώρα που στην καλύτερη των περιπτώσεων εντός των συνόρων η τιμή παραγωγού θα ήταν 2,5 ευρώ το λίτρο.

 Αυτές τις δυο χρονιές εργάζονται στην προώθηση του προϊόντος σε αυτές τις δύσκολες αγορές της Ευρώπης και οι καλές συμφωνίες δε θα αργήσουν να φανούν. Αυτή τη  χρονιά βάζουν τα θεμέλια για τη βιολογική καλλιέργεια για ακόμα καλύτερες τιμές.

 «Η παραγωγή μας κυμαίνεται στους δέκα τόνους ετησίως. Η μισή ποσότητα τυποποιείται με την επωνυμία  Koutrakis Olive Oil και διατίθεται στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας. Οι έλεγχοι εκεί είναι - και ορθώς - ιδιαίτερα αυστηροί. Κανένα φορτίο δεν περνάει τα σύνορά τους έτσι. Η ετικέτα πρέπει να ανταποκρίνεται στο προϊόν. Αν δε συμβεί αυτό έστω και μια φορά τότε η πόρτα κλείνει και δεν ανοίγει ποτέ ξανά», είπε ο Μανώλης Κουτράκης στο MadeinCreta.

 «Το λάδι μας είναι έξτρα παρθένο (οξύτητας 0,3-0,7), και έχουμε σκοπό να βελτιωθούμε και με τη βιολογική καλλιέργεια που ετοιμάζουμε.

 Οι αγορές στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Και όταν ένας παραγωγός βάζει το όνομά του, στο προϊόν του, με την ετικέτα είναι αλλιώς τα πράγματα. Δεν κρύβεται πίσω από την ανωνυμία των πολλών. Βάζει στο μπουκάλι που θα πουλήσει ό,τι και στο τραπέζι που τρώει».

Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία

 Μανώλης Κουτράκης Koutrakis olive oil ελαιόλαδο Κρήτη εξαγωγές Γερμανία Αυστρία Βέβαια, όπως σημείωσε κάθε αρχή είναι δύσκολη και γραφειοκρατικά αλλά και εμπορικά, χρειάζεται υπομονή. Όμως όλα ξεχνιούνται όταν η ποιότητα σου αναγνωρίζεται και αρχίζουν να κλείνονται και οι πρώτες συμφωνίες.

 Όπως σημείωσε ο Μανώλης Κουτράκης, αυτή είναι η αρχή των προσπαθειών. Τα σχέδια είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις προς το εξωτερικό και κάποια στιγμή, που η δικιά τους παραγωγή δε θα επαρκεί να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασία και με άλλους μεμονωμένους παραγωγούς από το Ασήμι και την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ