Μόλις στα 40 της “έφυγε” για πάντα η Μαριάμ Μιρζαχανί -Η πρώτη γυναίκα με "Νομπελ Μαθηματικών" (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Στα 40 της χρόνια άφησε την τελευταία της πνοή, η Ιρανή, Μαριάμ Μιρζαχανί, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία είχε καρκίνο του στήθους που τον τελευταίο καιρό είχε κάνει μετάσταση.

Η Μιρζαχάνι ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το επονομαζόμενο “Νόμπελ Μαθηματικών”, το οποίο δίνεται κάθε 4 χρόνια σε μαθηματικούς κάτω των 40. Στη Μιρζαχάνι, δόθηκε το 2014 για τη δουλειά της στη σύνθετη Γεωμετρία και τα δυναμικά συστήματα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Ιράν, ο πρόεδρος της χώρας Ρουχανί, δήλωσε πως ο θάνατος της Μιρζαχάνει, προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ, δήλωσε πως όλοι οι Ιρανοί έχουν πένθος. “Ένα φως έσβησε σήμερα. Μου ραγίζει την καρδιά... Έφυγε πολύ νωρίς” δήλωσε ο αμερικανοϊρανός επιστήμονας Φαϊρούζ Ναντερί.

Η καθηγήτρια Μιρζαχάνει και ο σύζυγός της, ο Τσέχος επιστήμοντας Γιαν Βόντρακ, είχαν μια κόρη. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, περιέγραψε την Μιρζαχάνι σαν μια “λαμπρή μαθηματική θεωρητικό αλλά και ένα ταπεινό άτομο που έλαβε τιμές με μόνη ελπίδα ότι αυτό θα ενθαρρύνει άλλους να ακολουθήσουν το δρόμο της”.

Γεννημένη το 1977, η καθηγήτρια Μιρζαχάνι, ήρθε στον κόσμο στο μετεπαναστατικό Ιράν και κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα ως έφηβη. Απέκτησε το PhD της στο πανεπιστήμιο του Harvard το 2004 και αργότερα εργάστηκε στο Princeton, πριν γίνει καθηγήτρια στο Στάνφορντ το 2008.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ