Ένας Τούρκος & ένας νεαρός Σουηδός οι νεκροί από τον σεισμό 6,6 στην Κω: Εκατοντάδες τραυματίες- Ακρωτηριάστηκε ένα άτομο και άλλο ένα έχασε το μάτι του!

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω.

Ο ισχυρός σεισμός 6,6 R σημειώθηκε στις 1.30 ξημερώματα 33χλμ βορειοανατολικά της Κω, σε βάθος 10 χλμ. Δύο νεκροί τουρίστες -ένας 27χρονος Σουηδός και ένα 39χρονος Τούρκος.

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν  7 σοβαρά τραυματισμένοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ακρωτηριαστεί.

«Από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά. Είναι βαριά περιστατικά. Δεν κινδυνεύει όμως η ζωή τους. Δυο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση ακρωτηριασμό ποδιών και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι», είπε στον Alpha 989 o Νεκτάριος Γεωργαντής, Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Κω.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων όπως στη Κω και τη Λέρο, στην Ικαρία, αλλά και στη Σάμο.

Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους δυο νεκρούς ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι τραυματίες φτάνουν τους 100.

Mεγάλες υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλαιά – κυρίως – κτήρια του νησιού, αλλά και στον προβλήτα του λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.

Από τη δόνηση κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού στην Κω όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 6,6 Ρίχτερ.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter» αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού.

(Φωτογραφίες: vimatisko.gr)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ