To φεγγάρι πάνω θέ μου ασημένιο τάλιρο: 115 αρχαιολογικοί χώροι ανοικτοί & δωρεάν για να απολαύσετε την πανσέληνο 

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα συνδυαστεί μαγικά με μερική έκλειψη

Δρώμενα -μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών έχουν προγραμματιστεί από σήμερα και μέχρι τις 9 Αυγούστου σε 93 χώρους, ενώ άλλοι 22 χώροι και Μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ώστε το κοινό να απολαύσει το μαγευτικό φεγγάρι.

H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας, με την  σκιά της Γης να αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα θέαμα που αξίζει να δείτε. 

Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τα φαινόμενα και ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες.

Μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00 - 22.00), αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).

Ξεχωριστή θα είναι και η εκδήλωση στον υποβλητικό χώρο Ρόκκας στην Κίσσαμο Χανίων Κρήτης, όπου σήμερα θα κορυφωθούν οι «Γιορτές Ρόκκας 2017», περιλαμβάνοντας συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ