Βρέθηκε λύση στην αύξηση βάρους & στην οστεοπόρωση της εμμηνόπαυσης; Νέα μελέτη

Τα δύο προβλήματα προκύπτουν από μία μόνο ορμόνη που μπορεί εύκολα να καταπολεμηθεί

Νέα μελέτη του Δρ. Mone Zaidi, καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ichan School of Medicine, της Nέας Υόρκης, έρχεται να δώσει λύση στη μάχη κατά της αύξησης του βάρους και της μείωσης της οστικής μάζας των γυναικών λόγω ορμονικών εκκρίσεων κατά την εμμηνόπαυση.

Διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη F.H.S που συνδέεται με την αναπαραγωγή, επηρεάζει και την οστική πυκνότητα.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ίδιας ηλικίας και φύλλου, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού η μείωση της συγκέντρωσης της ορμόνης F.H.S., αύξησε τον μεταβολισμό, επιβράδυνε τη μείωση οστικής μάζας και ενθάρρυνε τη φυσική δραστηριότητα.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν πως με την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης αυξάνονταν ραγδαία, μέχρι τώρα κανείς δεν την είχε συνδέσει με τις σωματικές αλλαγές των μεσήλικων γυναικών.

Οι ερευνητές, αφαίρεσαν τις ωοθήκες θηλυκών ποντικιών, μηδενίζοντας έτσι τα επίπεδα οιστρογόνων, ορμονών που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, περιμένοντας την οστική μάζα να μειωθεί. Όμως η έλλειψη της ορμόνης F.H.S., την οποία είχαν καταπολεμήσει με αντισώματα, δεν επέτρεψε στην οστική μάζα να μετατραπεί σε λίπος, λύνοντας έτσι και τα δύο προβλήματα.

Υψίστης σημασίας φάνηκε πως είναι και η μετατροπή του λευκού σε σκούρο λίπος το οποίο εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά και, αντί να αποθηκεύει ενέργεια, όπως το λευκό, καίει θερμίδες.

Παρόμοιες έρευνες έγιναν και από την Wendy Kohrt, του πανεπιστήμιου του Κολοράντο, η οποία μελέτησε την επίδραση οιστρογόνων και της ορμόνης F.H.S. σε γυναίκες που δεν είχαν ακόμα εισέλθει στην φάση της εμμηνόπαυσης. 

Ο Δρ. Zaidi έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία αντίστοιχων αντισωμάτων με αυτά που χρησιμοποίησε στα ποντίκια, για χρήση σε ανθρώπους, δηλώνοντας ότι δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε αν θα είναι αποτελεσματικά.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ