Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας- Εκκλήσεις για μη κατάχρηση νερού

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση την παραλία Βαρνάβα.

UPDATE: 

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
  • Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αλλά μεμονωμένα σπίτια.
  • Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι.
  • Έκκληση του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου μέσω της ΕΡΤ προς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να μην κάνουν κατάχρηση νερού γιατί πέφτει η πίεση στα αντλιοστάσια.
  • Λίγο πριν από τις 10 διεκόπη η κυκλοφορία στον δρόμο Κάλαμου-Καπανδριτίου για να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν 4 ελικόπτερα και 2 καναντέρ.

Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο, όπου  ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο, συνέχισε να καίει όλη τη νύχτα. Το μέτωπο κατευθύνεται σε Βαρνάβα, Σέσι και Γραμματικό, όπου υπάρχουν μόνιμες και εξοχικές κατοικίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας, της πυκνής καύσιμης ύλης και του καπνού δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση την παραλία Βαρνάβα, ενώ με το πρώτο φως άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Στην περιοχή επιχειρούν 130 πυροσβέστες, με 61 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με πολύ μεγάλη δύναμη εθελοντών, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. Δυνάμεις που ενισχύονται και από άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και της χώρας.

Πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δήμος Ωρωπού με έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ο Χάρτης πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

Τσίπρας: Πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες».

«Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ