Έχει IQ και το σώμα? Έτσι λέει στο Eirini the blog ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος, σύμβουλος για την υγεία και την ευεξία στις δουλειές μας

Wellness at Work: Υγιείς εργαζόμενοι δημιουργούν υγιείς επιχειρήσεις!

Wellness at Work: Υγιείς εργαζόμενοι δημιουργούν υγιείς επιχειρήσεις!

Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης κάθε εταιρείας. Γι αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων μας, με τη συμμετοχή τους σε συνέδρια, σε σεμινάρια και ερευνητικά προγράμματα, ώστε να βελτιώσουν το επαγγελματικό τους επίπεδο. Τους προπονούμε δηλαδή συνεχώς σε νέα ερεθίσματα…! Φέρνουμε ειδικούς «προπονητές», εκπαιδευτές – ακόμα και από το εξωτερικό – που υπόσχονται αυξημένες αποδόσεις και πωλητές πρωταθλητές.

Όμως, για να σφύζει η εταιρεία από ζωτικότητα χρειάζονται αυξημένα αποθέματα ενέργειας του καθενός. Ένας υγιής και ικανός φαίνεται, από το παράστημά του, από το περπάτημα και από τη γενική εικόνα του. Ένας τέτοιος πωλητής (για παράδειγμα), μόνο με την εμφάνισή του, σε ένα πελάτη σας και με δεδομένη την άρτια επαγγελματική του κατάρτιση, φανταστείτε τι μπορεί να κερδίσει…! 

Για να ενισχύσουμε την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων μας, υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα οι ειδικοί. Ο κύριος Λεωνίδας Σταυρόπουλος ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας “BODY iQ Wellness Consultants®”  μας αναλύει, τις  υπηρεσίες Wellness at Work και μας δίνει χρηστικές ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν όλες οι εταιρείες για το προσωπικό τους.

Ερ. Κύριε Σταυρόπουλε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία γιατί να επενδύσουν οι εργοδότες σε προγράμματα wellness;
Απ. Γιατί “Μόνο υγιείς εργαζόμενοι κάνουν υγιείς τις εταιρείες τους”. Για να είναι ο κάθε εργαζόμενος παραγωγικός και να έχει ενέργεια πρέπει να είναι υγιής. Υγιής όμως, δεν είναι αυτός που δε ασθενεί ή δεν έχει καμία αναπηρία. Υγιής είναι αυτός που βρίσκεται σε άριστη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση. Κατά συνέπεια ο ρόλος των υπεύθυνων των οργανισμών, εκτός των άλλων, είναι να φροντίζουν να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα υγείας και ευεξίας των εργαζομένων τους ώστε να διασφαλίσουν και την ευημερία των εταιρειών τους. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ενισχύεται η εταιρική εικόνα και η εταιρική εκτίμηση και βελτιώνεται η εταιρική κουλτούρα. Οι εταιρείες μόνο κέρδη έχουν να εισπράξουν από τέτοιες επενδύσεις!

Ερ. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα προγράμματα wellness at work;
Απ. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες προαγωγής της υγείας και της ευεξίας που έχουμε αναπτύξει και μπορούμε να εφαρμόσουμε σε έναν οργανισμό. Πάντοτε όμως διατηρούμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας και της καινοτομίας. Σε κάθε εταιρεία που αναλαμβάνουμε έργο, προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας με βάση τα δεδομένα της.
Γενικά, έχουμε εκπονήσει ειδικά workshops πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και της ασφάλειας του καθενός. Μπορούμε να οργανώσουμε προγράμματα άσκησης διαφόρων μορφών, από χορούς έως ασκήσεις με όργανα που διαθέτουμε εμείς, σε ένα οποιονδήποτε χώρο. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι όλοι μπαίνουν σε μια διαδικασία αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και των επιπέδων υγείας τους, που έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Όλες οι υπηρεσίες μας έχουν μόνο μια αφετηρία, τον οργανισμό που αναλαμβάνουμε έργο και μοναδικό στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο καθένας να πάρει και από το web site: www.body-iq.com

Ερ. Έχετε προγράμματα για όσους έχουν πέσει στην παγίδα ανθυγιεινών συνηθειών;
Βεβαίως, σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών μας είναι η ενίσχυση του ψυχικού σθένους του εργαζόμενου και την υποστήριξή του στην απόφασή του να αποκοπεί από εξαρτήσεις, που μειώνουν τα επίπεδα της υγείας του. Δεν αναφέρομαι εδώ για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Ένα πρόγραμμα για παράδειγμα AntiSmoking σίγουρα αφορά το 45% του προσωπικού, που είναι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα… το υψηλότερο στην Ε.Ε. Ας μη ξεχνάτε ότι ανθυγιεινή συνήθεια είναι η κακή διατροφή, η υποκινητικότητα και γενικά ο κακός τρόπος ζωής που διάγουμε, παρόλο που γνωρίζουμε τις αρνητικές επιδράσεις τους στην υγεία μας.

Ερ. Υπάρχουν σχετικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων wellness μέσα στους χώρους εργασίας;
Απ. Σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Αγγλία, ο Καναδάς, κλπ  που εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα για δεκαετίες έχουν εκπονηθεί μελέτες με τη συνεργασία πανεπιστημίων.  Για παράδειγμα: στην “Bank of America” υπολόγισαν ότι κάθε επένδυση του 1 δολαρίου τους απέφερε 6 δολάρια.  Στην Ελλάδα παρόμοιες έρευνες δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Ποιοτικά στοιχεία διαθέτουμε εμείς, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσμένων προγραμμάτων στους πελάτες μας. Για παράδειγμα: Σε εφαρμογή προγράμματος “Better Life®” διάρκειας ενός 3μηνου επί δύο συνεχόμενα έτη καταγράψαμε μια μείωση των παχύσαρκων 13% κάθε χρόνο, ενώ υπήρξε μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 20%  του σωματικού βάρους σε αυτούς που εκτός των άλλων, ακολουθούσαν και ατομικά διατροφικά πλάνα.  Η ικανοποίησή μας όμως ήταν τεράστια όταν καταφέραμε στελέχη που αρχικά τους κατατάξαμε στο «κόκκινο» να ενδιαφερθούν για την υγεία και την ευεξία τους. Μας ενθουσιάζουν οι θετικές αλλαγές που βλέπουμε γύρω μας…!

Ερ. Τι θα συμβουλεύατε τα στελέχη και αυτούς που αποφασίζουν;
Το πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι η υγεία τους… Όπως είπε το 2001 ο Jack Welch, CEO της General Electric: « η μόνη δουλειά μου στη ζωή είναι να παραμένω υγιής…». Έτσι διασφαλίζοντας τη δική μας υγεία αρχικά, μπορούμε κατόπιν να ενδιαφερθούμε και για τους γύρω μας, με περισσότερη αντοχή και αποτελεσματικότητα.  Στους managers θα έλεγα: Εκπαιδέψτε τους πωλητές σας, ώστε να μάθουν καλά τα προϊόντα σας.  Μάθετέ τους τις τελειότερες τεχνικές πωλήσεων και μεθόδους επικοινωνίας, αλλά μη ξεχνάτε ότι εάν νιώθουν άσχημα ή εάν η φυσική τους κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει όλο τον όγκο εργασίας, θα αποτύχουν. Φροντίστε την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων σας, εισάγοντας προγράμματα προαγωγής της υγείας και θα λάβετε άμεσα τα θετικά αποτελέσματα.


Πληροφορίες:
BODY iQ Wellness Consultants
Πίνδου 2, 16451 Αργυρούπολη
210 922 0202  www.body-iq.com
e: info@body-iq.com


Σύντομο βιογραφικό Λεωνίδα Σταυρόπουλου:
Ο κύριος Λεωνίδας Σταυρόπουλος είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας “BODY iQ Wellness Consultants” που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες “Wellness at Work”. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στο health & wellness και σπουδές στο management & economics στο ΤΕΙ Αθηνών. Από το 1987 έχει εργασθεί σε όλες τις θέσεις στους τομείς της άσκησης, της υγείας και της ευεξίας. Η νέα χιλιετία τον βρίσκει στη Γενική διεύθυνση των Universal Studios, ενώ το 2005 αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση του νέου πολυδύναμου αθλητικού κέντρου “Shapes Wellbeing Center” στην Αγία Παρασκευή. Το 2008 ιδρύει τη εταιρεία “BODY iQ Wellness Consultants” και με επιλεγμένους συνεργάτες φτιάχνουν την «Συμμαχία Υγείας®» με στόχο την βελτίωση του τρόπου ζωής και της υγείας των εργαζόμενων. Σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του είναι και η εκπαίδευση πάνω στα θέματα που ασχολείται, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε σεμινάρια, συνέδρια και σε ημερίδες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ