Τζανακόπουλος: Θέλουμε μια νέα οικονομία με στήριξη της εργασίας και δίκαιη ανάπτυξη

Πρώτο και κύριο ζήτημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι να διαμορφώσει τους όρους για πέρασμα στην μετά το μνημόνιο εποχή», υπογράμμισε μιλώντας σήμερα στο «ράδιο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πρώτο και κύριο ζήτημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η δυνατότητα της χώρας να έχει επιτύχει τον Αύγουστο του 2018, την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχει ένα πολύ θετικό momentum για την ελληνική οικονομία. Όλα τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι δείκτες βιομηχανικής παράγωγης οι δείκτες της ανεργίας, οι δείκτες των ξένων επενδύσεων, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει και προς μια πολύ θετική κατεύθυνση. Ακόμη και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών δείχνει να ανακάμπτει, αργά αλλά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί και μέσα από ποιους θεσμούς και ποιες πολιτικές θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εξέλιξη, προς όφελος των πολλών. Πρέπει να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς, νέες πολιτικές, ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Θέλουμε μια νέα οικονομία ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη και με θεσμούς οι οποίοι θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μια ανάπτυξη που είναι βασισμένη στην άνευ σχεδίου και προγραμματισμού δαπανών οι οποίες στο τέλος καταλήγουν στα αζήτητα».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με αυτό το θετικό momentum υπάρχει μία τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις και πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών «ήταν τεράστιο», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είπε ότι είχε «πολύ μεγάλη επιτυχία και έχει αφήσει θετικό αντίκτυπο».

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε, «έχει δείξει τη βούλησή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, και η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών χρήματος αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα. Αρκεί», πρόσθεσε, «οι εταίροι και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρωθεί σύντομα. ‘Άλλωστε τα 95 προαπαιτούμενα είναι δευτερογενούς νομοθεσίας, δηλαδή ολοκλήρωσης πολιτικών που έχουν ήδη ψηφισθεί και απομένει η υλοποίησή τους».

Σχολιάζοντας τέλος τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματισθεί έξω από την ΔΕΘ ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «καλώς υπάρχουν. Καταλαβαίνουμε«, πρόσθεσε, ότι «ο κόσμος πιέζεται και υπάρχουν ανοικτές πληγές από τα επτά χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Για μας έχει σημασία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση αμβλύνοντας τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να διαμορφώσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη. Έχουμε δείξει δείγματα γραφής που δείχνουν πως η κατεύθυνση της πολικής μας είναι η προστασία των εργαζομένων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ