Έρχεται καύσωνας το Σαββατοκύριακο: Που θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος - Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο

Πού θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μπορεί να φτάσαμε στα μέσα του Σεπτέμβρη, όμως το καλοκαίρι δεν θέλει να μας αποχωριστεί.

Το Σαββατοκύριακο αναμένουμε νέο καύσωνα σύμφωνα με τη πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

Δείτε όλη τη πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο όπως τη δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Μπορεί να έχουμε μπει στο 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά όπως όλα δείχνουν, το καλοκαίρι αρνείται πεισματικά να μας εγκαταλείψει. Έτσι, θα βρεθούμε για άλλη μια φορά "αντιμέτωποι" με την έλευση θερμότερων αερίων μαζών, οι οποίες θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μεσογείου καθώς και ένα αρκετά μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του προσεχούς Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου, θα αισθανθούμε ότι η θερμοκρασία θα έχει παρουσιάσει άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα πρωινά. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υδράργυρος, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας θα αγγίξει τους 35-36°C, θερμοκρασίες που ασφαλώς είναι κατά 5-6°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΒΡΙΑΝΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να βιώσαμε πολύ ισχυρούς καύσωνες που εκτόξευσαν τον υδράργυρο ακόμη και στους 45°C, αλλά για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε, αυτή η θερμή εισβολή δεν θα μας περάσει απαρατήρητη. Και δεν χρειάζεται ασφαλώς να ανησυχούμε, όμως οι τιμές στα θερμόμετρα θα ανέβουν λίγο παραπάνω σε σχέση με το Σάββατο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ : ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΗΜΕΡΕΣ

Κυριακή και Δευτέρα φαίνεται ότι θα διαρκέσει η διαφαινόμενη θερμή εισβολή. Ίσως, προς την Τρίτη, παραμείνει ακόμη η ζέστη στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, όταν δηλαδή θα έχει "κλειδώσει" η διάρκεια που οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Θα σας αναφέρω ορισμένες ενδεικτικές τιμές για τις μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακής - Δευτέρας.
Θράκη : 36-37°C
Κεντρική Μακεδονία : 36-37°C
Θεσσαλία : 37-38°C
Κεντροανατολική Στερεά : 36-37°C
Ανατολική Πελοπόννησος : 36-37°C
Νότια Κρήτη : 36-37°C

Αυτά, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα είναι τα διαμερίσματα που κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακή - Δευτέρα θα επηρεαστούν με αρκετή έως πολύ ζέστη. Σαφέστατα, μπορεί να υπάρξουν και περιοχές που σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος να ανέβει ακόμη παραπάνω. Όλες αυτές τις πληροφορίες όμως θα σας τις αναφέρω μέχρι την προσεχή Παρασκευή.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ
Επίσης, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας πάντοτε ένα μικρό ερωτηματικό λόγω του ότι η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της χώρας που η ζέστη θα είναι πιο έντονη, θα είναι οι ακόλουθες :
ΑΘΗΝΑ 36-37°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 34°C
ΝΑΥΠΛΙΟ 37°C
ΣΕΡΡΕΣ 37°C
ΛΑΡΙΣΑ 36°C

Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές της τάξεως της -συν η πλήν- 1 μονάδας της κλίμακας κελσίου σε σχέση με τις μέγιστες που σας αναφέρω. Πάντως, ενδεικτικά, αυτές θα είναι οι μέγιστες που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σεπτεμβριανού Καύσωνα.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η ενίσχυση των βοριάδων από την Τρίτη και έπειτα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες προς τις περιοχές της βόρειας Αφρικής. Μετά λοιπόν και από αυτό το επεισόδιο θερμής μεταφοράς αερίων μαζών, διαφαίνεται σημαντική πτώση του υδραργύρου με αποτέλεσμα να εναρμονιστούμε ακριβώς με την εποχή που διανύουμε.
Για όποια αλλαγή στα δεδομένα, θα σας ενημερώσω και τις επόμενες ημέρες, πάλι αναλυτικά. Σε γενικές γραμμές όμως, αυτή θα είναι η καιρική κατάσταση που θα πρέπει να αναμένουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ