Κρέπες με σπανάκι, τόνο  και τυρί κρέμα μας ετοιμάζει η Ντίνα Νικολάου

Mπορείτε να τις σερβίρετε σαν ελαφρύ βραδινό ή να τις κόψετε σε ρολάκια και να τις προσφέρετε σαν μεζεδάκι για μπύρα ή ούζο.

Υλικά    

Για τις κρέπες

125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο αλλά χλιαρό

300 ml γάλα, ζεστό

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 πράσο (μόνο το τρυφερό, λευκό μέρος), ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

30 ml ελαιόλαδο

2 κονσέρβες τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένο και θρυμματισμένο με πηρούνι

200 γρ. τυρί κρέμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι    

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

Εκτέλεση

Για τις κρέπες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα αυγά.

Ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι (ή με το σύρμα) και, σταδιακά και εναλλάξ, ρίχνω το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό. Τον αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.

Ζεσταίνω ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22 – 24 εκ., σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από τον χυλό και με τη ράχη της κουτάλας, τον απλώνω κυκλικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του τηγανιού.

Εναλλακτικά, μόλις ρίξω τον χυλό ανασηκώνω ελαφρά το τηγάνι από τη λαβή του και το κινώ κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πυθμένα.

Ψήνω το χυλό για 1 – 1½ λεπτό, μέχρι η κάτω πλευρά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά.

Συνήθως στο διάστημα αυτό έχει στερεοποιηθεί και η επάνω πλευρά της κρέπας, χωρίς να ροδίσει.

Την γυρίζω εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά, αλλιώς την αφήνω ώς έχει.

Βγάζω την ψημένη κρέπα και την βάζω σε ένα μεγάλο πιάτο. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τον υπόλοιπο χυλό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο 6 – 8 κρέπες (ανάλογα με τη διάμετρο του τηγανιού που χρησιμοποιώ).

Για τη γέμιση:

Σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και το πράσο και σοτάρω μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτω λίγο λίγο το σπανάκι και ανακατεύω μέχρι να πέσει ο όγκος του.

Αφήνω να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και αποσύρω από τη φωτιά.

Προσθέτω τον άνιθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνω το μείγμα να κρυώσει καλά.

Τέλος, προσθέτω τους θρυμματισμένους τόνους και το τυρί κρέμα.

Ανακατεύω καλά και μοιράζω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο κάθε κρέπας και τυλίγω σε ρολό.

Αν δεν τις καταναλώσω αμέσως, τυλίγω τις κρέπες με μεμβράνη και τις βάζω στο ψυγείο.

Αν θέλω να τις σερβίρω σαν μεζεδάκι, αφαιρώ τη μεμβράνη και κόβω σε ρολάκια.

Who is Who

 
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ