Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ηγέτες Καταλονίας: Υπέγραψαν έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόν στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η περιφέρεια κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πρότεινε ωστόσο να «παγώσει» την κήρυξη ανεξαρτησίας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να καθορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. 

Λίγο αργότερα, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουιτζντεμόντ ζήτησε αρχικά από το Κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο Κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο», αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουιτζντεμόντ είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Στην ομιλία του, η έναρξη της οποίας καθυστέρησε για μία ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουιτζντεμόν,τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

Λίγο αργότερα, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου να κηρύξει «εμμέσως ανεξαρτησία», είναι «μη αποδεκτή», όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή» είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» σχολιάζοντας την υπογραφή του εγγράφου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ