Ελπίδες για αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά: Ανακαλύφθηκαν γονίδια που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Microbiome. 

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά μέχρι πρότινος άγνωστα γονίδια που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τελευταίας επιλογής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Microbiome. 

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Chalmers και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ανέλυσαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων βακτηριακού DNA και εντόπισαν 76 νέους τύπους γονιδίων που σχετίζονται με την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Αρκετά εξ αυτών δίνουν στα βακτήρια την ικανότητα να αποδομούν τις καρβαπενέμες, την πλέον ισχυρή κατηγορία αντιβιοτικών που συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών βακτηρίων. 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα γονίδια σχετικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Και όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι' αυτά τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουμε τις νέες μορφές των πολυανθεκτικών βακτηρίων», εξηγεί ο Έρικ Κριστιανσον, καθηγητής Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Chalmers και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, όπως αναφέρει το in.gr

Και ο Δρ Χοακιν Λαρσον, καθηγητής Περιβαλλοντικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Αντίσταση στα Αντιβιοτικά στο Πανεπιστήμιο του Γκετεμποργκ συμπληρώνει ότι «όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τα βακτήρια και τον τρόπο που αμύνονται στα αντιβιοτικά, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουμε νέα αποτελεσματικά φάρμακα».

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τα νέα γονίδια χάρησ την ανάλυση αλληλουχιών DNA από βακτήρια που είχαν συλλέξει από ανθρώπους και διάφορα περιβάλλοντα από όλο τον κόσμο.  

«Τα γονίδια που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα ειναι συνήθως πολύ σπάνια και απαιτείται η εξέταση πολλών δεδομένων DNA για να καταλήξουμε σε ευρήματα», εξηγεί ο Δρ Κριστιανσον. 

Επίσης, ο εντοπισμός ενός νέου γονιδίου είναι επιστημονική πρόκληση αν δεν υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό πριν. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νέα ηλεκτρονικά αναλυτικά μοντέλα για να εντοπίσουν πρότυπα DNA που σχετίζονται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Ελέγχοντας ένα προς ένα τα γονίδια αυτά σε εργαστηριακό περιβάλλον κατάφεραν να αποδείξουν ότι η θεωρία τους ήταν σωστή. 

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν άλλα γονίδια τα οποία είναι παρέχουν αντίσταση σε άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών. 

«Η ανακάλυψη των συγκεκριμένων γονιδίων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ακόμα πολλά γονίδια που προσφέρουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας», υπογραμμίζει ο Δρ Κρίστιανσον. 

Να σημειωθεί ότι, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Τα βακτήρια αυτά αποκτούν ανθεκτικότητα χάρη σε μεταλλάξεις στο δικό τους DNA ή αποκτώντας γονίδια ανθεκτικότητας από άλλα, συχνά, αβλαβή βακτήρια. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ