Μαγειρεύοντας με τον Σαλβαδόρ Νταλί: Μπριζόλες με σαλιγκάρια, αυγά 100 ετών - Οι γαστρονομικές εκκεντρικότητες του κορυφαίου καλλιτέχνη

Ένας έμπειρος σεφ είχε πάντα μία τιμητική θέση μεταξύ των καλοφαγάδων και έχαιρε ιδιαίτερη εκτίμηση από την ελίτ της τραπεζαρίας. 

Στη συνέχεια ήρθε η τηλεόραση και έφερε όλους τους διάσημους σεφ στο σαλόνι των σπιτιών και ακολούθησαν τα χιλιάδες ριάλιτι μαγειρικής μετατρέποντας την μαγειρική σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα.

Πολλοί όμως εξακολουθούν να θεωρούν την μαγειρική ως μία πολύτιμη τέχνη και είναι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Σαλβαδόρ Νταλί. Αν και ποτέ ο υπερρεαλιστής ζωγράφος δεν είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του σε εκπομπές μαγειρικής, (είχε συμμετάσχει σε μερικές τηλεοπτικές διαφημίσεις καθώς και στο τηλεπαιχνίδι «What’s My Line?»), ούτε ήταν γνωστές οι μαγειρικές του ικανότητες, ωστόσο πιάτα όπως «μοσχαρίσιες μπριζόλες γεμιστές με σαλιγκάρια», «αβγά χιλίων ετών» και «καραμέλες βουτύρου με κουκουνάρι» είναι μερικές από τις... γαστρονομικές του προτάσεις στο θρυλικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο «Les Diners de Gala» και το οποίο επανεκδόθηκε και θα κυκλοφορήσει στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Taschen.

Όπως γράφει το βιβλίο, αυτό είναι μία «κολοσσιαία εκπροσώπηση» για να εκπληρωθεί ένα όνειρο για τον Νταλί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι σε ηλικία έξι ετών ήθελε να γίνει σεφ.

Όπως συμβαίνει μερικές φορές, όταν ο στόχος μιας ζωής μένει ανεκπλήρωτος, ίσως καλύτερα που ο Ισπανός ζωγράφος δεν προσπάθησε ποτέ στα σοβαρά να ασχοληθεί με την μαγειρική και περιορίστηκε στο να προσφέρει στο κοινό μη φαγώσιμα παρασκευάσματα.

Ωστόσο για να ψυχαγωγήσει τους φίλους και τις διασημότητες της εποχής του διοργάνωνε μαζί με την σύζυγό του Γκαλά πλούσια δείπνα. Όπως φαίνεται από το βιβλίο μαγειρικής που έγραψε και φιλοτέχνησε τα δείπνα αυτά ήταν περισσότερο θεατρικές παραστάσεις παρά γευστικές απολαύσεις. Εκτός από τις παράξενες γεύσεις ο ίδιος και η Γκαλά στα τραπέζια που διοργάνωναν υποχρέωναν τους καλεσμένους να ντύνονται με περίεργα κοστούμια, ενώ συχνά περιπλανιόταν ελεύθερα γύρω από το τραπέζι άγρια ζώα...

Ίσως εάν ο Νταλί ζούσε στη σημερινή εποχή των Καρντάσιαν να είχε αρπάξει την ευκαιρία και να είχε μετατρέψει αυτό το μέρος της τέχνης του σε κομμάτι της μεγάλης τηλεόρασης. Ίσως πάλι όχι.

Ωστόσο, ακόμη και από το 1973, οι τηλεμάγειρες είχαν αρχίσει να μιλάνε για την υγιεινή διατροφή. Ο Νταλί στο βιβλίο του όμως προειδοποιεί ότι το Les Diners de Gala, «είναι αφιερωμένο στις απολαύσεις της γεύσης. Μην ψάχνετε για διαιτητικές συνταγές εδώ».

Το εκκεντρικό βιβλίο μαγειρικής του Νταλί, περιέχει 136 συνταγές χωρισμένες σε 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων πιάτα αφροδισιακά, εξωτικά, με σαλιγκάρια και βατράχια, αλλά και ολόκληρα κεφάλαια για τις χρήσεις του κρέατος και ήδη έχει ξεκινήσει η προπώλησή του ηλεκτρονικά, ενώ τα 400 αντίτυπα που έχουν διασωθεί από την έκδοση του 1972 πωλούνται έναντι 330 δολαρίων έκαστο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ