Τρίκαλα Κορινθίας μαγεύουν και προκαλούν:Λίμνες - δάσος και θάλασσα- ταξίδι και εμπειρίες τόσο κοντά (ΦΩΤΟ)

Μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Υπάρχει χειμερινός προορισμός που να τα έχει όλα; Υπάρχει και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ένας προορισμός που μας προ(σ)καλεί σε μια ονειρεμένη απόδραση!
Λίμνες, δάση, θάλασσα, ονειρεμένα φυσικά τοπία μαγνητίζουν τον επισκέπτη και προσφέρουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Με φύση υπέροχη, μυθολογική αύρα και σύντομες διαδρομές γεμάτες εικόνες, πότε με φόντο τη Ζήρια, τον Χελμό και τον Ολίγυρτο, πότε με τον ονειρικό Κάμπο του Φενεού, κρεατοφαγία επιπέδου και καλή τουριστική υποδομή, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι «ότι πρέπει» για low profile χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα – αλλά ακόμη και για μονοήμερη.

Τρεις οικισμοί, χτισμένοι στις πλαγιές του Όρους Κυλλήνη, πάνω στα ερείπια του αρχαίου Μύσαιου, σε υψόμετρο 900-1060 μέτρων κρύβουν όσα θες να ζήσεις ξανά και ξανά, και μπορούν να γεμίσουν 365... σκέψεις.

Ο κάθε επισκέπτης των Τρικάλων έχει στη διάθεσή του τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, μοναδικά μονοπάτια και πανοράματα σπάνιας ελληνικής ομορφιάς, καθώς και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία με σημαντική επιρροή στον τόπο της Κορινθίας, αλλά και της ευρύτερης Πελοποννήσου.

Κάτω Τρίκαλα

Σε ένα μοναδικό τοπίο, στο υψόμετρο των 900 μέτρων, το φιλόξενο χωριό των Κάτω Τρικάλων συνδυάζει την θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου και την άγρια ορεινή παραδοσιακή ομορφιά του βουνού.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία, την οποία πλαισιώνουν δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια με την σκιά τους να δροσίζει τους επισκέπτες των τριγύρω παραδοσιακών ταβερνών και καφέ που σερβίρουν τοπικά εδέσματα με μεράκι και τοπικά αγνά προϊόντα.

Μεσαία Τρίκαλα

Το χωριό των Μεσαίων Τρικάλων με έντονη την συνύπαρξη του παραδοσιακού και μοντέρνου αρχιτεκτονικού στοιχείου, έχοντας πάντα ως βάση την ζεστή ατμόσφαιρα της πέτρας και του ξύλου, περιέχει την μεγαλύτερη υποδομή ξενώνων της περιοχής, δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να βρει το ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης και ξεκούρασης για την παραμονή του.
Το χωριό αποτελεί σημείο αφετηρίας των ομορφότερων ορειβατικών μονοπατιών της Ζήρειας, ιδανικών για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές.

Άνω Τρίκαλα
Στο χωριό των Άνω Τρικάλων ο επισκέπτης έχει επιπλέον τη δυνατότητα να επισκεφθεί μέσα σε μια πληθώρα διασωσμένων παλιών πετρόκριστων αρχοντικών,  όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, μια από τις πιο εύπορες και ξακουστές οικογένειες της περιοχής.

Το συγκεκριμένο αρχοντικό αποτελεί το πατρικό σπίτι του Γεράσιμου Νοταρά και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του ίδιου του Αγίου Γεράσιμου με τον μεγάλο τρούλο και τις βυζαντινές αγιογραφίες. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται επίσης και το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο τον 15ο αιώνα, δίπλα στον τόπο εύρεσης της θαυματουργής εικόνας του.

Που να πάτε
Το trikalakorinthiasnetwork ως έμπειρος ξεναγός μας προτείνει τα μέρη που αξίζει να επισκεφτούμε.
 

Μοναστήρι Αγίου Βλασίου

Το γυναικείο αυτό μοναστήρι της Κορινθίας βρίσκει απέναντί του να υψώνεται ένας μεγάλος βράχος, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έκρυβε την σπηλιά όπου ανακαλύφθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Λόγω της εικόνας αυτής η περιοχή αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Βλασίου της Μικράς Ασίας, στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή αποτελούσε σημαντικό πνευματικό κέντρο της τριγύρω περιοχής, καθώς μέχρι και τον 20ο αιώνα ήταν μια αποκλειστικά ανδρική μονή, αποτελώντας ιστορικό και πολιτισμικό ορόσημο της ευρύτερης Κορινθίας.

Οροπέδιο Ζήρειας

Το οροπέδιο της Ζήρειας, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, στέκει επιβλητικό μπροστά μας με τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Ένας τόπος ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορεινής περιπέτειας, ένας μοναδικός βιότοπος, ο οποίος είναι εντεταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000 και, από τα γλυκά νερά της λίμνης Δασίου, εώς την Ψηλή Κορφή του βουνού ύψους 2.374 μέτρων.

Η φυσική πανίδα των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, των λαγών, των αλεπούδων και των αλόγων, καθώς και η χλωρίδα με τα έλατα, τις βελανιδιές, τους μενεξέδες και τα μανιτάρια, περιβάλλουν την περιοχή συνθέτοντας ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Λίμνη Στυμφαλία

Η ελώδης αυτή λίμνη της ορεινής Κορινθίας διατηρεί νερό τους κρύους μήνες του χειμώνα, φτάνοντας την έκτασή της στα 3,5 τ. χιλιόμετρα με βάθος εώς και 2,5 μέτρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η λίμνη συνδέεται με τον έκτο Άθλο του Ηρακλή, καθώς αποτελεί την περιοχή στην οποία εκείνος αντιμετώπισε τις Στυμφαλίες Όρνιθες.

Ο ίδιος κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες με τη βοήθεια της Αθηνάς, στιγματίζοντας ιστορικά και μυθολογικά την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, η λίμνη Στυμφαλία υδροδοτούσε την πολυπληθή Κόρινθο των ενός εκατομμυρίων επισκεπτών ημερισίως μέσω του ξακουστού υδραγωγείου του αυτοκράτορα Ανδριανού.


 

Λίμνη Δόξα

Αν και φαινομενικά «κρυμμένη» από τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, η λίμνη Δόξα διαθέτει εύκολη πρόσβαση για κοντινές εξορμήσεις από τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και, φυσικά, την Αθήνα. Φωλιασμένη μέσα στην κοιλάδα του Φενεού, η λίμνη Δόξα αποτελεί μια τεχνητή λίμνη με φυσικό κάλος και θέα που συναρπάζει.

Τοποθετημένη σε υψόμετρο 880 μέτρων, η λίμνη Δόξα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογενειακές εξορμήσεις και για δραστηριότητες, όπως η ιππασία, η πεζοπορία και η ποδηλασία περιμετρικά των όχθεών της. Στο βυθό της και σε βάθος περίπου 8 μέτρων κρύβει το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν κάθε χρόνο να καταδυθούν στα κρύα νερά της για να ανακαλύψουν την ομορφιά του εικονοστασίου.

Λίμνη Δασίου

Οι πλαγιές της Ζήρειας υψώνονται επιβλητικά γύρω από την λίμνη Δασίου, από τις οποίες και αυτή εκβάλει σε ένα πανέμορφο βοσκοτόπι, πλούσιο σε έλατα και πολύχρωμα λουλούδια. Την άνοιξη η φύση γύρω από την λίμνη κόβει την ανάσα με τα πολύχρωμα στοιχεία της, ενώ τους χειμερινούς μήνες το χιόνι συνθέτει ένα παρθένο και κάτασπρο τοπίο ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Η πανίδα της λίμνης αποτελείται κυρίως από άλογα, τα οποία κινούμενα σε κοπάδια έρχονται εδώ για να δροσιστούν. Τα άλογα αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου της περιοχής είναι προστατευόμενα και ζουν ανενόχλητα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παναγία των Βράχων

Η Παναγία των Βράχων, γνωστή και ως Παναγία της Φανερωμένης, βρίσκεται στον Κάτω Ταρσό Φενεού, χτισμένη πάνω σε έναν τεράστιο βράχο που βλέπει βορειοανατολικά της κοιλάδας. Στο κάτω μέρος του εσωτερικού του σπηλαίου υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγιά των Βράχων, όπου φημολογείται ότι λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό, αποθήκη τροφίμων και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Ο χώρος διατηρείται πάντα ανοικτός με την πρόσβαση να γίνεται εφικτή από μια πέτρινη σκάλα, την οποία υποδέχονται τρεις μεγάλοι θολωτοί χώροι που αποτελούν και το σημείο λατρείας της Θεοτόκου.

Κορινθιακός Κόλπος

Ο θαλάσσιος Κόλπος της Κορίνθου, μήκους 127 χιλιομέτρων, χρωματίζει με γαλάζιο την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία μορφοποίησης του κορινθιακού γεωσχηματισμού.

 

Καφές – Τσιπουράκι και ντόπιες λιχουδιές

Της Αθανασίας

Ένα παραδοσιακό καφενείο των μαγευτικών Τρικάλων Κορινθίας με σύγχρονο design και άνετους χώρους, το καφενείο Tης Αθανασίας, είναι ανοικτό για να συντροφεύσει τους επισκέπτες του από τον πρωινό καφέ έως και το βραδινό ποτό. Με ζεστή, φιλική, χαλαρή ατμόσφαιρα, τσίπουρο, ρακόμελο, ντόπιο κρασί, γλυκό, διαφορετικές ποικιλίες καφέ και πρωτότυπους συνοδευτικούς μεζέδες το καφενείο Της Αθανασίας ικανοποιεί όλα τα γούστα. Μια ζεστή γωνία με έμφαση στον σύγχρονο σχεδιασμό του χώρου και διαμορφωμένο ανάλογα με την εποχή, αυτό το καφενείο παντρεύει την παράδοση με την σύγχρονη εποχή σε ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία της Ελλάδας.

Επαρχείο

Ένα νεοσύστατο καφέ που τοποθετείται στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, το Επαρχείον, φιλοξενεί στο διόροφο οίκημά του τους επισκέπτες της περιοχής κάθε εποχή. Η αρχοντική χωριάτικη διακόσμηση του εσωτερικού του, καθώς και οι εξωτερικοί του χώροι, ένα φωτεινό αίθριο και μια πράσινη αυλή, αποτελούν χώροι υποδοχής των φιλοξενούμενών του, με σκοπό να τους κάνει να νοιώσουν σαν να βρίσκονται στην άνεση του δικού τους σπιτιού. Με έμφαση στην ανάδειξη των πεντανόστιμων τοπικών προϊόντων και τις ντόπιες πολυαγαπημένες γεύσεις, το καφέ Επαρχείον υπόσχεται να χαρίσει στους επισκέπτες του ξεχωριστές στιγμές απόλαυσης και μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

900 μέτρα
900 μέτρα είναι το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ένα από τα πιο ζεστά και φιλόξενα café των Κάτω Τρικάλων Κορινθίας. Σύγχρονη αισθητική με την πέτρα να ξεχωρίζει και να κλέβει την παράσταση σε έναν χώρο που μοιάζει πλήρως εναρμονισμένος με το ορεινό περιβάλλον. Έντονες χρωματικές τοποθετήσεις συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό απόλαυσης και καλωσορίζουν τους επισκέπτες από το πρωί με ένα ζεστό ρόφημα, ή το βράδυ με ιδιαίτερα ποτά, καθώς το φως του ήλιου απομακρύνεται από την κορυφογραμμή της Ζήρειας.


 

Που θα φάτε

Δεκλερή

Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκεται μια παραδοσιακή ταβέρνα, η ταβέρνα «Στου Δεκλερή», η οποία προσκαλεί του επισκέπτες της μαγευτικής ορεινής Κορινθίας σε ένα ταξίδι γεύσεων και μοναδικών εμπειριών απόλαυσης. Απερίγραπτα κρεατικά, ονειρεμένα μαγειρευτά και μία μους λεμονιού που συναρπάζει. Όλα αυτά σερβίρονται στα ιδιαίτερα διακοσμημένα ξύλινα τραπέζια της ταβέρνας «Στου Δεκλερή», συνταγές ξεχωριστές πάνω σε χειροποίητα ζωγραφιστά πιάτα. Ασυναγώνιστη θέα, μυρωδιές που μαγνητίζουν και απαράμιλλη εξυπηρέτηση σε έναν χώρο μοναδικό που υπόσχεται να σας προσφέρει τις πιο ποιοτικές λιχουδιές και τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις.

Όπως Παλιά

Το εστιατόριο Όπως Παλιά τοποθετείται σε υψόμετρο 1050 μέτρων στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, απέχοντας 40 και αποτελεί ένα χώρο διασκέδασης και καλού φαγητού, που σέβεται την παράδοση και υπερασπίζεται τις αρχές της περιοχής. Το οίκημα που στεγάζεται το συγκεκριμένο εστιατόριο χρονολογείται πριν από το 1935 και πλέον έχει αναστηλωθεί με πολλή αγάπη και μεράκι. Η διακόσμηση του χώρου συνδυάζει την λαξευμένη πέτρα με το πρωτόγονο ξύλο του αρχέγονου δένδρου της ελιάς. Οι τρεις αίθουσες του εστιατορίου Όπως Παλιά, συμπεριλαμβανομένης μιας prive αίθουσας δέκα ατόμων με δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων, περιμένουν να ταξιδέψουν τους λάτρεις του καλού ποιοτικού φαγητού στα τοπικά μονοπάτια της γεύσης και της απόλαυσης.

 

Πινακωτή

Για τους λάτρεις της ομορφιάς του παραδοσιακού ελληνικού χωριού, για εκείνους που προτιμούν το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό με τα φρέσκα υλικά και τις χωριάτικες συνταγές, η τεβέρνα-μεζεδοπωλείο Πινακωτή αποτελεί την ιδανική επιλογή. Στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η ταβέρνα-μεζεδοπωλείο Πινακωτή διαθέτει μπαλκόνι με απεριόριστη θέα σε πασίγνωστα από την αρχαιότητα βουνά, αλλά και στην θάλασσα του Κορινθιακού. Ανοικτά 365 μέρες τον χρόνο, οι χώροι της ταβέρνας Πινακωτή περιμένουν να ταξιδέψουν τους επισκέπτες της στο κόσμο των πλούσιων ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων.

 

Που να μείνετε
 

“Πλειάδων Γη” Mountain Spa Resort

Στον τόπο που γεννήθηκαν οι Πλειάδες, στη Ζήρεια βρίσκεται ένα ονειρεμένο καταφύγιο για όσους επιζητούν τη χαλάρωση, την ηρεμία και απαιτούν την πολυτέλεια.

Στους πρόποδες του βουνού, στα κάτω Τρίκαλα Κορινθίας υψώνεται το Πλειάδων Γη Mountain Spa & Resort… έτσι απλά και ταιριαστά. Με μεράκι και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον είναι ένας χώρος μαγικός 14 στρεμμάτων. Ένας χώρος που απελευθερώνει τη σκέψη, δίνει αξία στη χαμένη απόλαυση και κάνει το ταξίδι απόδραση από την καθημερινότητα κάθε εποχή του χρόνου.
Κάτω Τρίκαλα Τηλ:2743091137

Αρχοντικό Φιαμέγκου” Ξενοδοχείο

Το αρχοντικό Φιαμέγκου, είναι ένας καταπληκτικός Παραδοσιακός Ξενώνας, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά στη Μεσαία Συνοικία των Τρικάλων. Διακοσμημένος με το προσωπικό γούστο & μεράκι της ιδιοκτήτριας, προσφέρει στους επισκέπτες του, όλες τις εποχές, μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ιδιαίτερη φιλοξενία με παροχές υψηλού επιπέδου & συγχρόνως οικογενειακό & «ζεστό» περιβάλλον.
Μεσαία Τρίκαλα Τηλ:2743091188 – Fax:2743091189 – Κιν:6976619873

“Hyades resort”

To Υάδες Mountain Resort βρίσκεται στις παρυφές της κάτω συνοικίας Τρικάλων Κορινθίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Με μοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο αλλά και στις απόκρυμνες πλαγιές του όρους Ζήρεια απλώνονται τα 7 φινλανδικά chalets ανάμεσα στα 3000 αρωματικά φυτά.
Κάτω Τρίκαλα Τηλ: 27430 91327 – 6947810442 – 6948949763

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Made in Greecenews.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ