Πως θα αντιμετωπίσετε την φαρυγγίτιδα - Ποια είναι τα συμπτώματα

Η φαρυγγίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Φαρυγγίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται στο οπίσθιο τμήμα του λαιμού, τον φάρυγγα, μεταξύ των αμυγδαλών και του λάρυγγα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η φαρυγγίτιδα είναι ιογενής –οφείλεται στο κρυολόγημα, στη γρίπη, στη λοίμωξη από κοξάκι ή στη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Σπανιότερα η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο, συγκεκριμένα από στρεπτόκοκκο Α ή (πολύ σπάνια) από τη γονόρροια και τα χλαμύδια, όπως αναφέρει το onmed.gr

Η φαρυγγίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες και μεταδίδεται εύκολα στα μέλη της οικογένειας, στους συναδέλφους και γενικώς στα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος.

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της φαρυγγίτιδας είναι ο πονόλαιμος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από:

- πυρετό

- πονοκέφαλο

- πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς

- δερματικά εξανθήματα

- πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει τον λαιμό για να διαπιστώσει την ύπαρξη φλεγμονής και ενδεχομένως θα ζητήσει εργαστηριακή εξέταση για να εντοπιστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που την προκάλεσε.

Αντιμετώπιση

Δεδομένου ότι η φαρυγγίτιδα προκαλείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από ιούςη αντιβίωση δεν είναι χρήσιμη για την αντιμετώπισή του. Η χρήση αντιβιοτικών με στόχο την αντιμετώπιση λοιμώξεων που δεν οφείλονται σε βακτήρια αυξάνει την αντοχή των μικροβίων και συμβάλλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά. Όταν η φαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη όπως η γρίπη συνιστάται η λήψη αντι-ιικών φαρμάκων.

Η αντιβίωση είναι χρήσιμη μόνο αν οι εργαστηριακές εξετάσεις υποδείξουν ότι η φαρυγγίτιδα έχει προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη, για παράδειγμα στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου. Ο γιατρός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακριβή αιτία της φαρυγγίτιδας μόνο με κλινική εξέταση.

Επιπρόσθετα μέτρα που παρέχουν ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της φαρυγγίτιδας είναι τα εξής:

Κατανάλωση υγρών: Μπορείτε να καταναλώσετε είτε κάποιο ζεστό ρόφημα, όπως το τσάι με λεμόνι και μέλι, είτε κάποιο κρύο, όπως το παγωμένο νερό, αναλόγως ποιο από τα δύο σας προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται βελτίωση και χάρη στις γρανίτες.

Καραμέλες για τον λαιμό: Καταπραΰνουν τη φλεγμονή και διευκολύνουν την κατάποση. Δεν συνιστώνται για τα μικρά παιδιά, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος πνιγμού.

Χρήση υγραντήρα: Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο λόγω του ξηρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Παυσίπονα: Τα παυσίπονα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις στο αυτί, την ιγμορίτιδα και το απόστημα στην περιοχή των αμυγδαλών.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν σας ταλαιπωρεί πονόλαιμος που δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες ή αν εκδηλώνετε υψηλό πυρετό, πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού ή δερματικά εξανθήματα. Η άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από δυσκολίες στην αναπνοή (δύσπνοια).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ