Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία

«Το Eurogroup της Δευτέρας», προσθέτει, «θα επιβεβαιώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες».

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία, γράφει η Les Echos, σημειώνοντας ότι η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Το Eurogroup της Δευτέρας», προσθέτει, «θα επιβεβαιώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες βλέπουν ξεκάθαρα το τέλος του τούνελ», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το στοίχημα, στη συνέχεια, θα είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα παρά το βάρος του τεράστιου χρέους της και τις παρενέργειες της οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης που προκάλεσαν τα σχέδια υπερβολικής λιτότητας. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και που θα κρίνουν την «ποιότητα της ανάρρωσης», θα είναι το θέμα της συνέχισης της «παρακολούθησης» της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και το θέμα του χρέους. Από την καλή θέληση των δανειστών θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε «ενάρετο κύκλο»», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει η προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και πιστωτές, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαίους ΥπΟικ στη συνάντησή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση αναμένεται η εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ αυτό μπορεί να γίνει και πριν το τέλος του Ιανουαρίου, αν όλα κυλίσουν ομαλά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ. Η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ