Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την προειδοποίηση για "φωτιά χωρίς τέλος" στη Μέση Ανατολή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το χαρακτήρισε σαν βήμα προόδου

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν οι Ηνωμένες πολιτείες για δεκαετίες και παρά την διεθνή κατακραυγή, ανακοίνωσε επίσημα ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Αμερικάνος πρόεδρος αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο είναι casus belli, και ότι θα ανάψει μια φωτιά χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή και υλοποίησε την εξαγγελία που έκανε το πρωί.

Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

«Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος».Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε παράλληλα, ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη της ειρήνης.

REUTERS/Kevin Lamarque

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε "Υπάρχουν πολλές διαφωνίες σε αυτή την απόφαση, αλλά στο τέλος καθώς θα εργαστούμε πάνω σε αυτές τις διαφωνίες θα φτάσουμε σε μια κατάσταση μεγαλύτερης κατανόησης και συνεργασίας."

Ο κ. Τραμπ έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του και τόνισε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, ότι σκοπεύει «να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας».Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, δήλωσε.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ