Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Δεκέμβρης, τσουχτερό κρύο μα... τα κουνούπια παραμένουν ασταμάτητα! Αναρωτηθήκατε αλήθεια γιατί;

Δεν έχετε απορρήσει που τα κουνούπια επισκέπτονται τα σπίτια μας παρά το γεγονός πως πλησιάζουν Χριστούγεννα;

Κι όμως, ορισμένα είδη κουνουπιών πέφτουν σε χειμερία νάρκη αρκεί οι θερμοκρασίες να είναι αρκετά χαμηλές

Τα κουνούπια συνήθως εξαφανίζονται όταν κρυώνει ο καιρός, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνουν. Έχουν διάφορες στρατηγικές για να επιβιώσουν στον κρύο καιρό. Τουλάχιστον κάποια από αυτά.

Πράγματι, πολλά είδη κουνουπιών πεθαίνουν όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός. Αυτά, αφήνουν τα αυγά τους στο έδαφος σαν σπόρους, που περιμένουν την ζέστη και τις ανοιξιάτικες βροχές, για να εκκολαφθούν και να... παράγουν μια νέα γενιά.

Όμως, κάποια άλλα είδη κουνουπιών επιβιώνουν στο κρύο, πέφτοντας σε χειμερία νάρκη. Τα κουνούπια αυτά ανήκουν στα γένη Anopheles, Culex και Culiseta. Στα σπίτια των ανθρώπων κρύβονται σε αποθήκες και σε υπόγεια, εκεί όπου η υπόγεια θερμοκρασία παραμένει θερμότερη από ό,τι στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ορισμένα κουνούπια μπορούν να αντέξουν στο κρύο καλύτερα από άλλα και δεν χρειάζεται να πέσουν σε χειμερία νάρκη, ειδικά αν ο χειμώνας είναι ήπιος. Μπορεί, επίσης, να βγουν από τη χειμερία νάρκη, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει έστω και λίγο τον χειμώνα. Και εδώ είναι το... κλειδί.

Τα κουνούπια είναι ψυχρόαιμα έντομα και προτιμούν θερμοκρασίες πάνω από 27°C. Σε θερμοκρασίες μικρότερες από 10°C, συνήθως πέφτουν σε χειμερία νάρκη για τον χειμώνα.

Όπως αναφέρει η iatropedia, τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια ορισμένων ειδών βρίσκουν τρύπες όπου περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός, ενώ άλλα βάζουν τα αυγά τους σε παγωμένο νερό και πεθαίνουν. Τα αυγά κρατούνται μέχρι να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και μπορούν να εκκολαφθούν.

Αλλά όταν μέσα στον Δεκέμβριο έχουμε θερμοκρασίες 20°C και 25°C (όπως έγινε αρκετές μέρες τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα) τότε “ξυπνούν” από την χειμερία νάρκη και... ψάχνουν φαγητό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ