Σε ισχύ από σήμερα το εορταστικό ωράριο: Οι επιπλέον ώρες, οι "επίμαχες" Κυριακές και οι αργίες

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν τα καταστήματα από σήμερα 15 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, τα μαγαζιά θα μπορούν να είναι ανοικτά τρεις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου, όπως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά.

Την λύση για το θέμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που εθιμικά τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά έδωσε με απόφαση της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία υπέγραψε απόφαση για να είναι υποχρεωτική αργία η ημέρα αυτή.

Τις καθημερινές τα καταστήματα θα είναι ανοικτά έως τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα θα είναι ανοικτά έως τις 6 το απόγευμα και τις Κυριακές 17 και 24 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Για την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου διαφοροποιείται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας που προτείνει στα καταστήματα να ανοίξουν – την ίδια ώρα όπως σε όλη την Ελλάδα – στις 11 το πρωί, αλλά να κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι κατά τη διάρκεια των εορτών τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοικτά τις καθημερινές έως τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα θα λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ και για τις Κυριακές προτείνεται να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα την ημέρα των Χριστουγέννων και στις 26 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018 και την Τρίτη 2 του μήνα, ενώ κάποιες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι κλειστά και στις 6 Ιανουαρίου 2018.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει μεταξύ του εμπορικού κόσμου η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ στην οποία ζητάει από την πολιτεία προστασία για τα καταστήματα που θα ανοίξουν τις τρεις Κυριακές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

«Σε μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς του συνδέσμου μας αποφυγής γεγονότων παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017, καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών και σωματικών βλαβών, προπηλακισμών, εξυβρίσεων και προσβολών ιδιοκτησίας και προσωπικότητας, απευθύνουμε έκκληση και καλούμε την ελληνική πολιτεία όπως ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των Ελλήνων πολιτών» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ, σε ανακοίνωσή του.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους, αλλά ποιες από αυτές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως», συνεχίζει η ανακοίνωση.

ΕΣΕΕ: Το εμπόριο δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία τις ημέρες των εορτών

«Θεωρώ τουλάχιστον επιπόλαιο το αίτημα κάποιων ανεύθυνων εκπροσώπων να ζητήσουν τη προστασία της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς», απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Για να τους καθησυχάσω, πάντως, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 51% των καταναλωτών προτιμούν για χριστουγεννιάτικες αγορές τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα έχουν πτωτική κίνηση φέτος τις γιορτές σε 17% από το 25% πέρυσι…»

ΕΣΕΕ: Υπέρ της μετατροπής των εθιμικών αργιών σε ημέρες αργίας

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 13 Δεκεμβρίου, συγκλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας με θέμα ημερήσιας διάταξης την γνωμοδότηση για την κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας. Η ΕΣΕΕ, εκφράζοντας την πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας, συμφωνεί απόλυτα με την πρωτοβουλία αυτή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «συγκεκριμένη επιχείρηση, αφού δεν κατόρθωσε να ανοίξει όλες τις αγορές της χώρας τις Κυριακές όπως τη συνέφερε, προτίθεται να ανοίξει τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο «εκπτωτικό χωριό» της, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, μία ημέρα που παραδοσιακά η Ελλάδα αργεί και τα καταστήματα είναι κλειστά, επικαλούμενη τη «Boxing Day» σε Αμερική και Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο να δρομολογήσει την κήρυξη ως υποχρεωτικής αργίας, όχι μόνο της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, αλλά και μίας άλλης εθιμικής αργίας, αυτής των Θεοφανείων, «για την οποία επίσης λαμβάνουμε μηνύματα ότι σκέφτεται να ανοίξει τα καταστήματά της πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ» όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ