Θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας! - Μελιτζανόπιτα με τυριά και πλεχτή σφολιάτα από τη Ντίνα Νικολάου

Θα κλέψει την παράσταση στα γιορτινά τραπέζια

Μια ιδιαίτερη πίτα με πικάντικη γέμιση και ωραία εμφάνιση. Το πλέξιμο της ζύμης θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα συγκρατήσει τέλεια τη γέμιση των τυριών

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ

2 μελιτζάνες φλάσκες

½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, χοντροτριμμένη

½ φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα

2 κουτ. σούπας γάλα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 αυγό, χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλειμμα

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Πλένω, σκουπίζω καλά και κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους ½ εκ. Τις αλατίζω καλά και τις αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να βγάλουν την πικρίλα τους.

Βάζω το κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι και το αχνίζω με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει και το αφήνω στην άκρη.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Ξεπλένω τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις σκουπίζω και τις αραδιάζω στη λαμαρίνα του φούρνου. Με ένα πινέλο τις αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνω στο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα τυριά, τα δύο αυγά, το γάλα, ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι δημιουργώντας ένα αρκετά σφιχτό μίγμα.

Aπλώνω στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στρώνω το φύλλο σφολιάτας με τη στενή πλευρά μπροστά μου. Με τον πλάστη το ανοίγω λίγο (προσέχω να μη λεπτύνει πολύ).

Στρώνω 2 σειρές με ψημένες μελιτζάνες, φροντίζοντας να αφήσω δεξιά και αριστερά της σφολιάτες 3-4 εκατοστά χωρις να τα καλύψω. Επάνω από τις μελιτζάνες σκορπίζω λίγο αχνιστό κρεμμύδι και συνεχίζω με μια δόση τυριών την οποία πιέζω να καλύψει τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια. Στρώνω μια δεύτερη σειρά μελιτζάνες, κρεμμύδι και μίγμα τυριών. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά τελειώνοντας όλα τα υλικά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω λωρίδες των 2 εκατοστών επάνω στη σφολιάτα που περισσεύει δεξιά και αριστερά από τη γέμιση. Με ένα πινέλο τις αλείφω με το χτυπημένο αυγό.

Ξεκινώντας από την κορυφή παίρνω μια λωρίδα σφολιάτας από την δεξιά πλευρά και την φέρνω επάνω από το μίγμα. Παίρνω μια λωρίδα από την αριστερή πλευρά και την φέρνω επάνω από το μίγμα και την κολλάω επάνω από την δεξιά λωρίδα. Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο να «πλέκω» τις λωρίδες της σφολιάτας μέχρι να τελειώσουν και να έχουν καλύψει όλη τη γέμιση με τα τυριά και τις μελιτζάνες.

Σηκώνω την πίτα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και τη μεταφέρω σε μια λαμαρίνα. Αλείφω καλά με το χτυπημένο αυγό και ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, την αφήνω για 15 λεπτά και μετά κόβω σε κομμάτια.

 

Who is Who

 Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Σερβίρω αμέσως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ