Θα ξεμείνουμε από σοκολάτα !!!!! Το 2050 Η κλιματική αλλαγή θα εξαφανίσει τα κακαόδεντρα (ΦΩΤΟ)

Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη απειλεί τα κακαόδεντρα 

Άσχημα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Το αγαπημένο μας γλυκό απειλείται με εξαφάνιση. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο κόσμος στα επόμενα 40 χρόνια θα ξεμείνει από σοκολάτα καθώς τα κακαόδεντρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε θερμότερα κλίματα.

 Αυτά τα  δέντρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε  ακτίνα περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του Ισημερινού - και ευδοκιμούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα από τον καρπό των οποίων παράγεται η σοκολάτα, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει και αφαιρεί περισσότερο νερό από το έδαφος και τα φυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απίθανο οι βροχοπτώσεις να αυξηθούν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρασίας.

Cacao production areas are set to be pushed thousands of feet uphill into mountainous terrain which is carefully preserved for wildlife by 2050

Αξιωματούχοι σε χώρες όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα - οι οποίες παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της σοκολάτας στον κόσμο - θα αντιμετωπίσουν ένα αγωνιώδες δίλημμα σχετικά με το αν θα διατηρήσουν την προσφορά σοκολάτας στον κόσμο ή θα σώσουν τα  οικοσυστήματα τους.

The typical Western consumer eats an average of 286 chocolate bars a year, according to research

Αυξημένη ζήτηση μειωμένη παραγωγή

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται . Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους. 

Την ίδια στιγμή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση για σοκολάτα εξαιτίας των απαιτήσεων νέων αγορών όπως αυτή της Κίνας και αυξάνεται ειδικότερα η ζήτηση για μαύρη σοκολάτα η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κακάου. Ένα από τα καίρια προβλήματα είναι οι ασθένειες που χτυπούν τα κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αφανιστεί περίπου το 35% των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. 

Ο τυπικός δυτικός καταναλωτής καταναλώνει κατά μέσο όρο 286 μπάρες σοκολάτας ετησίως - οι περισσότεροι  προέρχονται από το Βέλγιο,- αναφέρει η έρευνα με τίτλο Destruction by Chocolate found.

Για τις 286 μπάρες, οι παραγωγοί πρέπει να φυτέψουν 10 κακαόδεντρα, για να πάρουν το κακάο και το βούτυρο - τα βασικά συστατικά στην παραγωγή σοκολάτας.

Cacao plants can only grow within approximately 20 degrees north and south of the Equator - and they thrive under specific conditions such as high humidity and abundant rain

Από τη δεκαετία του 1990, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, τη Βραζιλία και την πρώην Σοβιετική Ένωση εισήλθαν στην αγορά κακάο.

Επίσης οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τις καλλιέργειες κακαόδεντρων τα οποία είναι πολύ ιδιαίτερα φυτά αφού για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χρειάζονται κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του ισημερινού κυρίως στην Νότιο Αμερική και την Δυτική Αφρική

Τα κακαόδεντρα χρειάζονται υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή για να αναπτυχθούν και μάλιστα χρειάζονται πολύ χρόνο για να το κάνουν. Τα τελευταία χρόνια στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων κακαόδεντρων.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ