Harvard: Έρχονται "μαλακά" ρομπότ με ανθρώπινους μυς και σκελετό που θα διαθέτουν υπερδυνάμεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κίνηση τους θα θυμίζει την ανθρώπινη και θα διαθέτουν υπερδυνάμεις

Η μαλακή ρομποτική έχει κάνει άλματα και έχει σπάσει φράγματα κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά και σχέδια για να επιτρέπουν σε κάποιες δύσκαμπτες μηχανές να κάμπτονται και να κάμπτονται με τρόπους που μιμούνται και μπορούν να αλληλεπιδρούν πιο φυσικά με τους ζωντανούς οργανισμούς. Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ευελιξία και επιδεξιότητα έχει  μειωμένη αντοχή, καθώς τα μαλακότερα υλικά δεν είναι γενικά τόσο ισχυρά ή ανθεκτικά όσο τα δύσκαμπτα, γεγονός που περιορίζει τη χρήση τους.

Τώρα όμως ερευνητές από το Harvard και το MIT, βασισμένοι στην τεχνολογία μεταποίησης πολυμερών υλικών, τελειοποιούν τη δημιουργία ρομπότ με μαλακά υλικά. 

Ο λευκός μαλακός μυς του ρομπότ που μοιάζει με τον ανθρώπινο

Ο σκοπός των ερευνητών τόσο του Harvard όσο και του MIT είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν τεχνητούς μυς από μαλακά πολυμερή υλικά, προκειμένου να μπορέσει ένα ρομπότ να αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες κίνησης και μεταφοράς. Οι τεχνητοί μυς αυτοί έχουν αναπτυχθεί από μία ομάδα του Wyss Institute από το Harvard και του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του MIT, δύο ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται τόσο με την ρομποτική όσο και με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το υλικό που ενεργεί ως μυς είναι κατασκευασμένο από μαλακό υλικό, αλλά στο εσωτερικό του διαθέτει μία διάταξη που θυμίζει τον ανθρώπινο σκελετό, για τη στήριξη αλλά και την επιτυχημένη μεταφορά των εντολών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εμπνευσμένοι από το Origmami  τεχνητοί αυτοί μυς θα μπορούν να σηκώνουν έως και 1000 φορές το βάρος τους σε φορτίο, με τη βοήθεια της πίεσης του νερού ή του αέρα.. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να βοηθήσει σε πολλές εφαρμογές.  Έτσι αυτά τα ρομπότ θα διαθέτουν υπερδυνάμεις. Η αρχή λειτουργίας των τεχνητών μυών είναι εμπνευσμένη από το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα.

"Οι τεχνητοί μυϊκοί ενεργοποιητές είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις σε ολόκληρη τη μηχανική", λέει  ο Rob Wood, Ph.D. , ιδρυτικό μέλος του Διδακτικού Κέντρου του Ινστιτούτου Wyss, στο wyss.harvard.edu.  "Τώρα που δημιουργήσαμε ενεργοποιητές με ιδιότητες παρόμοιες με τους φυσικούς μυς, μπορούμε να φανταστούμε  και να κατασκευάσουμε σχεδόν οποιοδήποτε ρομπότ για σχεδόν οποιοδήποτε έργο".

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ