Αγαπημένη αμερικάνικη συνταγή με άρωμα Ελλάδας - Fish and chips με σάλτσα aioli λιαστής ντομάτας του Γιάννη Λουκάκου!

Ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει ενα εξαιρετικό πιάτο που θα σας κάνει να ζητάτε και άλλο!

ΥΛΙΚΑ

Για το ψάρι

600 γρ. κομμάτια από διάφορα ψάρια, κομμένα σε λωρίδες

90 γρ. αλεύρι

45 γρ. κορν φλάουρ

5 γρ. αλάτι

230 γρ. μπίρα κρύα (flat)

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

2 κιλά ηλιέλαιο

αλάτι

Για τα τσιπς πατάτας

500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες με μαντολίνο σε λεπτές φέτες

1 κιλό ηλιέλαιο

αλάτι

Για τη σάλτσα aioli με λιαστή ντομάτα

3 κρόκους αυγών

5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

15 γρ. χυμό λεμόνι

350 γρ. ελαιόλαδο

15 γρ. παγάκια

150 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο

αλάτι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ψάρι

Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το ψάρι και το ηλιέλαιο, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε το κουρκούτι στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά). 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα φιλέτα να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Φέρνουμε σε θερμοκρασία 180°C και διατηρούμε εκεί. 

Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του ψαριού και αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές. Τα βουτάμε μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο.

Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από το λάδι, ώστε να στραγγίξουν.

Τα μεταφέρουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Για τα τσιπς πατάτας

Τοποθετούμε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε στους 140°C.

Ξεπλένουμε τις φέτες πατάτας σε άφθονο νερό, σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά.

Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Διατηρούμε σε αεροστεγή συσκευασία και μακριά από υγρασία.

Για τη σάλτσα aioli με λιαστή ντομάτα

Σε μια μεταλλική μπασίνα βάζουμε τους κρόκους, το σκόρδο και τον χυμό του λεμονιού.

Τοποθετούμε την μπασίνα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα και οι κρόκοι να φτάσουν στους 73°C.

Προσθέτουμε τα παγάκια και αποσύρουμε από το μπεν μαρί.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σιγά σιγά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα σταγόνα, και εφόσον αρχίσει να πήζει το μείγμα με συνεχή ροή.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και το τσάιβς.

WHO IS WHO


Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ