Ο Σπύρος Σούλης μας δείχνει πως θα διατηρήσουμε τα χαλιά μας φρέσκα και καθαρά

Όταν επιλέγετε χαλί για το σπίτι σας θα πρέπει να γνωρίζετε τις ιδιότητές του, καθώς διαφορετικές ιδιότητες απαιτούν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού.

Τα χαλιά γενικά φτιάχνονται από συνθετικές, φυσικές ή μάλλινες ίνες. Φυσικά, ο κανόνας του «βγάζω τα παπούτσια» στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε πως η σκόνη δεν κάνει… βόλτες, ωστόσο όλα τα χαλιά θα χρειαστούν κάποια στιγμή έναν καλύτερο καθαρισμό, σύμφωνα με τον spirossoulis.com.

Συνθετικά χαλιά

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα σκουπίζοντας προς διάφορες κατευθύνσεις. Αν πέσουν υγρά καθαρίστε γρήγορα  με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πιέζοντας ελαφρώς τον λεκέ. Επαναλάβετε μέχρι ο λεκές να απορροφηθεί πλήρως και καθαρίστε με ζεστό νερό και σαπούνι ή με ένα απαλό καθαριστικό χαλιών.
 

Μάλλινα χαλιά

Καθαρίστε κι εδώ με την ηλεκτρική σκούπα αποφεύγοντας εξαρτήματα όπως το περιστρεφόμενο βουρτσάκι καθώς μπορεί να δημιουργήσει χνούδια. Για τους υγρούς λεκέδες χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό ή ένα απαλό καθαριστικό χαλιών. Πολλά καθαριστικά είναι ιδιαίτερα αλκαλικά – αυτά τα συγκεκριμένα θα πρέπει να τα αποφύγετε γιατί μπορούν να χαλάσουν τις μάλλινες ίνες.

Χαλιά με φυσικές ίνες

Σε αυτές ανήκουν το βαμβάκι, η βισκόζη, το σιζάλ κ.α. Οι φυσικές ίνες έχουν μικρότερη αντίσταση στους λεκέδες απ’ ότι οι συνθετικές ή οι μάλλινες. Βάζετε συχνά ηλεκτρική σκούπα και αν πέσει κάποιο υγρό χρησιμοποιήστε γρήγορα ένα πανί η χαρτί κουζίνας για να το απορροφήσετε και χρησιμοποιήστε το πιστολάκι για να στεγνώσετε την περιοχή. Για χαλιά από γιούτα ή σίζαλ χρησιμοποιήστε ένα απαλό βουρτσάκι και λίγο νερό για να καθαρίσουν.

Κατοικίδια

Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο τότε σίγουρα τα χαλιά σας ταλαιπωρούνται λίγο περισσότερο. Για να απομακρύνετε τις μυρωδιές και τους λεκέδες χρησιμοποιήστε κάποιο ενζυματικό καθαριστικό. Η μαγειρική σόδα είναι ένας φυσικός τρόπος για να απομακρύνετε τις μυρωδιές, οπότε χρησιμοποιήστε την ρίχνοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού στο σημείο που έχει λερωθεί και αφήστε για λίγη ώρα μέχρι να «διαλυθεί» ο λεκές.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ