Ζάχαρη: Που ωφελεί - Που βλάπτει... Προς τα που γέρνει η ζυγαριά;

Και κάποια τρυκ για να την περιορίσεις

Η ζάχαρη είναι ο γλυκός πειρασμός γύρω από τον οποίο κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και αλήθειες. Όπως "κάθε νόμισμα" έχει δύο όψεις. Έχει ωραία γεύση αλλά η κατάχρηση... έχει άσχημες συνέπειες στην υγεία και την ομορφιά μας. Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ, τα κατά και μερικούς τρόπους για να την περιορίσουμε.

Δίνει άμεσα ενέργεια και ωραία γλυκιά γεύση σε σνακ και γλυκίσματα.
Περιέχει εξ’ ολοκλήρου κενές θερμίδες ! ! !
Δεν μπορεί να μη σου έχουν πει κάποια στιγμή στη ζωή σου τη φράση «Μην τρως γλυκά, χαλάνε τα δόντια». Η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα διατροφικός παράγοντας κινδύνου για τερηδόνα.
Προκαλεί αύξηση βάρους

Tip: Κάτι που ίσως να μην είχες συνειδητοποιήσει, αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα θα το αντιληφθείς- τρόφιμα πλούσια σε «κενές θερμίδες», όπως η ζάχαρη είναι πολύ εύκολο να υπερκαταναλωθούν! Αυτό είναι αλήθεια . . . είναι ιδιαίτερα «εύληπτα" όπως αναφέρει το e-diatrofi. Τι εννοούμε με αυτό; Είναι τα τρόφιμα που η υφή και η γεύση τους δίνουν το αίσθημα της ευχαρίστησης κάνοντας έτσι τον εγκέφαλο να «εθίζεται» κατά κάποιον τρόπο σε αυτά. Γι’ αυτό προσπάθησε να τα αποφεύγεις, ειδικά αν θέλεις να διατηρήσεις ένα όμορφο σώμα με φυσιολογικό βάρος.

10 τρόποι για να μην καταναλώνεις πολύ ζάχαρη μέσα στην ημέρα. Μπορείς να ξεκινήσεις σταδιακά κάνοντας μικρές αλλαγές:

«Διώξε» από το σπίτι σου, την τσάντα σου κ.ο.κ. σοκολάτες, μπισκότα ή άλλα γλυκίσματα που σου αρέσουν. Αν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά είναι πιο πιθανό να μην τα καταναλώσεις!
Μην προσθέτεις ζάχαρη στα διάφορα ροφήματα.

Προτίμησε αντί για ζάχαρη το … μέλι!

Προτίμησε τα σπιτικά γλυκά, όπως κέικ, χαλβά, καρυδόπιτα. Είναι πολύ πιθανό να έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα συσκευασμένα…και κυρίως γνωρίζεις τι περιέχουν! Μην ξεχνάς όμως…. και αυτά με μέτρο.

Απέφυγε τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, γιατί συχνά έχουν πολύ ζάχαρη
Εντόπισε την «κρυμμένη» ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων! Δες ποια είναι συνώνυμα της λέξης «ζάχαρη»: γλυκόζη, μαλτόζη, αμυλοσιρόπι, δεξτρόζη, φρουκτόζη…

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει τις νέες γεύσεις απέχοντας από τη ζάχαρη

Θες οπωσδήποτε κάτι γλυκό; Δοκίμασε ένα φρούτο!

Μη μένεις για πολύ ώρα χωρίς φαγητό! Ο οργανισμός σου το αντιλαμβάνεται και «ζητάει» γρήγορα ενέργεια που θέλει να την πάρει από απλούς υδατάνθρακες. Η ζάχαρη είναι πιο εύκολη λύση γι’ αυτό και σου στέλνει συχνά το μήνυμα πως θέλει κάτι «γλυκό». Μικρά και συχνά γεύματα λοιπόν είναι η καλύτερη λύση για να περιορίσεις αυτό το αίσθημα.

Μύθος 1: Το μέλι είναι σίγουρα πιο υγιεινό από τη ζάχαρη! Έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες που σου κάνουν καλό. Ωστόσο, δεν έχει λιγότερες θερμίδες.

Μύθος 2: Και κάπου εδώ να πούμε και για την πολύ γνωστή «καστανή» ζάχαρη. Η αλήθεια είναι πως είναι λιγότερο επεξεργασμένη από τη λευκή, γι’ αυτό και την προτιμάμε. Ωστόσο, είναι και αυτή ΖΑΧΑΡΗ, δίνει τις ίδιες θερμίδες και έχει τις ίδιες συνέπειες με τη λευκή. Έτσι, όταν ακούς «περιορίζουμε τη ζάχαρη» εννοούμε και την καστανή!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ