Συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου Χ. Πισσαρίδη στο Spiegel για την επανάσταση των ρομπότ & της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, που τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία, έχει αρκετά να πει για την επανάσταση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης 

Ο Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης που βρίσκεται στο Νταβός και εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, έδωσε συνέντευξη στο Spiegel , όπου τον ρώτησε για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην αγορά εργασίας, αλλά και για το όραμα του Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και κατά πόσον ο ίδιος άλλαξε γνώμη σε σχέση με προηγούμενη άποψή του ότι η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη οφείλεται στην αδυναμία της Γαλλίας.

«Η Γαλλία αντίβαρο για τη Γερμανία»

«Εγώ άσκησα κριτική μόνον στην κυριαρχία της γερμανικής οικονομικής πολιτικής», ξεκαθαρίζει ο Πισαρίδης. «Δεν συμφωνούσα με την πολιτική λιτότητας και κυρίως με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο eurogroup, που δεν είχε νομική βάση και όπου κυριαρχούσαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών [Σόιμπλε] και ο Ολλανδός πρόεδρός του [Ντάισελμπλουμ]. Η Ευρώπη χρειάζεται μια αντίθετη φωνή -και η Γαλλία είναι ο προφανέστερος υποψήφιος», τονίζει επισημαίνοντας ότι η σημαντικότερη -και δυσκολότερη- κατά τη γνώμη του μεταρρύθμιση στην ΕΕ θα ήταν μια ενίσχυση της συμμετοχικότητας στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής... «Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η Γερμανία καλείται να πληρώνει περισσότερα. Ίσως αυτό να αλλάξει σε 20 χρόνια - και η Πορτογαλία να μεταφέρει χρήματα στη Γερμανία», επεσήμανε.

«Και με ποια κριτήρια θα γίνει η ανακατανομή;», ρώτησε το γερμανικό περιοδικό.

«Μια δυνατότητα θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης για τους άνεργους, που θα μπορούσε να αναλάβει μέρος του βάρους που σηκώνουν μέχρι τώρα τα κράτη μέλη. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Σταθερότητας, που θα γεμίζει με πλεονάσματα στις καλές εποχές και θα βοηθά στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων κρατών της ΕΕ σε εποχές κρίσεων. Άλλες χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει κάτι τέτοιο», επισημαίνει. «όπως η Χιλή, που έφτιαξε ένα Ταμείο με τα έσοδα από τις εξαγωγές χαλκού», απάντησε.

«Η ρομποτική θα φέρει την αλλαγή στην αγορά εργασίας»

Όσον αφορά στο μέλλον της αγοράς εργασίας παγκοσμίως ο καθηγητής του London School of Economics θεωρεί ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η εξέλιξη της ρομποτικής: «Τα ρομπότ είναι εδώ και 50 χρόνια στις γραμμές συναρμολόγησης, αλλά μέχρι σήμερα είναι καθηλωμένα στο έδαφος και μόνον τους βραχίονές τους μπορούν να κινούν.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν μελλοντικά να κινούνται ελεύθερα- αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή. Αισιοδοξώ ότι τα πλεονεκτήματα θα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα», λέει, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τμήματα του πληθυσμού.

«Ο Τραμπ παίρνει από τους πτωχούς και δίνει στους πλούσιους»

Η κουβέντα στράφηκε και στη φορολογική μεταρρύθμιση που κουβαλά στις αποσκευές του καθ’οδόν προς το Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που προβάλλει εαυτόν ως συνήγορο των αδυνάτων. Κι ο Πισσαρίδης ήταν κατηγορηματικός:

«Τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν μέχρι τώρα αυξημένα σε σύγκριση με χώρες της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία η η πατρίδα μου, η Κύπρος. Το σύστημα έπρεπε να αναθεωρηθεί. Αλλά όταν κάνεις μια τέτοια μεταρρύθμιση, πρέπει να διασφαλίσεις ότι δεν θα βλάψει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού και δεν θα μεγεθύνει τις ανισότητες.

Το ειρωνικό είναι ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε στην προεκλογική καμπάνια να φέρει πίσω θέσεις εργασίας για τους διαθέτοντες λίγα προσόντα, φτωχούς εργάτες. Αλλά τους πλήττει με αυτή τη μεταρρύθμιση, που θα χρηματοδοτηθεί και με την περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων. Υπό μία έννοια μπορεί να πει κανείς ότι ο Τραμπ παίρνει από τους φτωχούς και δίνει στους πλούσιους.»

Ο Κύπριος οικονομολόγος θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κρατήσει την υπόσχεσή του να φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας, που «έφυγαν» στην Κίνα και από εκεί στην Ινδία. Ο μόνος τρόπος για να το κάνει, λέει , είναι να απομονώσει εντελώς την αμερικανική οικονομία από τον υπόλοιπο κόσμο...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ