Το μαύρο κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη θα γράψει ιστορία: Δείτε πως το μαγειρεύεις στο βίντεο

Η πιο τέλεια συνταγή ιδανική για σήμερα!

Συστατικά
Για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο  (1,2 κιλά)
30 γρ. κακάο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
1 κ.σ κρεμμύδι ξερό σε σκόνη
1 κ.σ. σκόρδο ξερό σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες baby βρασμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
15 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

150 γρ. μπέικον
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
1 κ.σ. βούτυρο
φρέσκο φασκόμηλο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα

Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το κακάο, την καστανή ζάχαρη, τη ρίγανη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, την κανέλα, το τζίντζερ και τη μουστάρδα σε σκόνη. Προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για το κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Αφαιρούμε τη ράχη από το κοτόπουλο με ένα μαχαίρι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικο και απλώνουμε σε όλο το κοτόπουλο με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε τη μαρινάδα και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με σχάρα.Το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μία ώρα. Ξεσκεπάζουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Για τις πατάτες

Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά να κάψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Πιέζουμε τις πατάτες με τα χέρια μας για να σπάσουν και τις μεταφέρουμε στο τηγάνι. Τις αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε φασκόμηλο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τις πατάτες από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα

Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε το μπέικον χοντροκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Βάζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών ψιλοκομμένα και το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά της γαρνιτούρας.
Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα, πάνω στη γαρνιτούρα.
Σερβίρουμε με φρέσκο φασκόμηλο.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ