Διαρκής Ιερά Σύνοδος: «Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις & ερμηνείες» - «Όχι στον όρο «Μα­κε­δο­νία»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον «όρο "Μα­κε­δο­νία" η πα­ράγωγό του, ως συ­στα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κρά­τους των Σκο­πίων.

«Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια τονίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».

Τρίτον, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σημειώνουν ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διεργασίες, ούτε και αποδέχεται να παίζονται πολιτικά παίγνια σε βάρος της, αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί ότι απευθύνεται τόσο προς την κυβέρνηση που θέλησε να εκμεταλλευθεί την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου για να προβάλλει την άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, αλλά και ως μήνυμα σε όσους λένε ότι η Εκκλησία λαμβάνει θέσεις ακροδεξιές και εμπλέκεται σε διπλωματικά θέματα χωρίς να έχει λόγο.

«Μόνη ιερή ευ­θύνη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εί­ναι να δι­α­κο­νεί την ενό­τητα όλων των Ελ­λή­νων αδι­α­κρί­τως. Άλ­λω­στε, στα εθνικά θέ­ματα δεν χω­ρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές η μι­κρο­πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και ερ­μη­νείες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος σημειώνεται ότι η ΔΙΣ αποφάσισε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου να τελέσει Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά και όλων των μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, Στάτιστα της Μητροπόλεως Καστορίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ