Θέλετε να δώσετε μέλλον στη σχέση σας; Ορίστε 6 + 1 tips για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο!

Τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές που βοηθάνε και απογειώνουν μια ερωτική σχέση. 

Τα δύο μέλη του ζευγαριού έχουν συναισθηματική νοημοσύνη.

Βασικό για να χτιστεί μια σχέση και να αποκτήσει γερά θεμέλια είναι να έχουν και οι δύο συναισθηματική νοημοσύνη, να μπορούν να βγουν έξω από τη σφαίρα του «εγώ» τους αφού πρώτα αντιληφθούν τα δικά τους συναισθήματα, πώς τα εκδηλώνουν και πώς αυτά επηρεάζουν τον/τη σύντροφό του. Επίσης, χρειάζεται και τα δυο μέλη του ζευγαριού να αγκαλιάσουν τον/τη σύντροφό τους, να καταλάβουν τις ανάγκες του, το πώς νιώθει, τα διαφορετικά συναισθήματα που έχει και τον τρόπο που τα εκδηλώνει. Χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη η σχέση δεν έχει γερά θεμέλια.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

Το κάθε μέλος της σχέσης είναι συναισθηματικά ανεξάρτητο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν «κρέμεται» από τον άλλον και δεν εξαρτά την ευτυχία του αποκλειστικά από τον/τη σύντροφό του. Αν η ευτυχία σας εξαρτάται από μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, μια κίνηση του άλλου, αν διαρκώς σκέφτεστε τι πρέπει να κάνει ο άλλος για να είστε εσείς ευτυχισμένη, τότε απλώς θα είστε δυστυχισμένη! Μάθετε λοιπόν να νιώθετε συναισθηματική ανεξαρτησία και δύναμη! Δεχτείτε με ευχαρίστηση τα κομπλιμέντα που σας κάνει ο/η σύντροφός σας, ανταποδώστε τα, αλλά μη βασίζεστε σε αυτά για να νιώσετε όμορφα και να πάρετε επιβεβαίωση. Καλλιεργήστε τις ποιότητές σας και τα προτερήματά σας και αφήστε την εσωτερική σας δύναμη να λάμψει!

Δεν προσπαθεί ο ένας να αλλάξει ή να διορθώσει τον άλλον.

Όταν κάποιος ξεκινάει την προσπάθεια να αλλάξει το ταίρι του, αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση, αλλά και στο πώς το πρώτο άτομο βιώνει την κατάσταση της διαφορετικότητας του άλλου. Φυσικά, αν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ο άλλος δεν αλλάζει, τότε θα πρέπει να αλλάξετε εσείς και να αποφασίσετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε από τη σχέση. Αν μείνετε στη σχέση σας, που δεν έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, θα πρέπει να δεχτείτε ότι οι διαφωνίες, οι διαφορές χαρακτήρα και προσωπικότητας και στάσης ζωής πάντα θα είναι εκεί. Οπότε, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτές, με σεβασμό, με ειρηνικό τρόπο και εξισορρόπηση.

Αποδοχή, όχι υποταγή.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση είναι η αποδοχή. Το να μπορεί κανείς να δεχτεί τον άλλον με τη διαφορετικότητά του, το να μπορεί να συμφωνήσει ότι θα υπάρξουν και πολιτισμένες διαφωνίες και να αφήσει χώρο με σεβασμό είναι απαραίτητο για να επιβιώσει μια σχέση.

Επικοινωνία.

Και όταν λέμε επικοινωνία δεν εννοούμε τυπικά τηλεφωνήματα ή μηνύματα μέσα στη μέρα για πρακτικά και οργανωτικά θέματα. Η καλή επικοινωνία έχει ένα σημαντικό ποσοστό θετικής ακρόασης. Αλλά για να ακούσει το ένα άτομο, θα πρέπει να μιλήσει το άλλο! Σας φαίνεται απλό; Σκεφτείτε πόσες φορές εσείς θέλατε να πείτε κάτι στο σύντροφό σας και τελικά δεν το είπατε γιατί δε βρήκατε χρόνο, ή την κατάλληλη στιγμή, ή το ξεχάσατε, ή το αναβάλλατε… Να σας θυμίσω επίσης ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τις σκέψεις του άλλου, οπότε είναι σημαντικό να εκφράσετε αυτό που σας ευχαριστεί και αυτό που σας δυσαρεστεί και να ζητήσετε από το ταίρι σας να κάνει το ίδιο.


 
Και τα δύο μέλη του ζευγαριού θεωρούν τη σχέση τους σημαντική.

Επενδύουν σε αυτή, κάνουν πράγματα μαζί, βελτιώνονται μέσα στη σχέση τους και σχεδιάζουν το μέλλον τους μαζί. Ακόμα και όταν κάνει καθένας κάτι χωριστά, το συζητάει με τον/τη σύντροφό του, ενημερώνει τον άλλον και έρχονται σε συμφωνία.
 
Και τα δύο μέλη του ζευγαριού θέλουν να είναι μαζί.

Έτσι απλά, επειδή ο ένας δίνει αξία στον άλλον, επειδή περνάνε όμορφα, επειδή μοιράζονται πράγματα, επειδή είναι ωραία να είναι μαζί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρίτα πρόσωπα, δεν υπάρχει απιστία, ούτε φυσική ούτε μέσω διαδικτύου.

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ