Τοξικό περιβάλλον: 4+1 πράγματα που κάνουν ψυχοφθόρα την επαφή σας με τους ανθρώπους

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι βρίσκεται σε ένα μέρος (γραφείο / σχολή / παρέα / ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι), όπου, όχι απλώς δεν τον συμπαθούν, αλλά για κάποιον λόγο αισθάνεται ότι το περιβάλλον του τον «δηλητηριάζει».  

Η σύγχρονη ψυχολογία και οι υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιρειών περιγράφουν μία σειρά από 6 σημάδια που αναγνωρίζει κανείς εύκολα σε ένα πραγματικά μοχθηρό περιβάλλον και να ποια είναι αυτά:  

1. «Εσύ φταις»

Είναι το παιχνίδι που παίζουν οι άνθρωποι, όταν δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι. Είτε σε μία παρέα -για το πού θα συναντηθούν και θα διασκεδάσουν-, είτε σε μία δουλειά -για την αποτυχία ενός πρότζεκτ-, είτε σε μια οικογένεια -για τον προϋπολογισμό του σπιτιού ή για μία οικιακή εργασία ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Το εξιλαστήριο θύμα είναι ο ρόλος που επιφυλάσσουν τα τοξικά περιβάλλοντα σε όποιον δεν είναι αρεστός / συμβατός / αποδεκτός.

2. Καμία εμπιστοσύνη

Αν στο τέλος της ημέρας, διερωτάστε ποιον θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε από μία ομάδα ανθρώπων και η απάντηση είναι «κανείς», να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε τοξικό περιβάλλον. Συνήθως, ακόμη και σε μία ομάδα δύσκολων ή έστω απαιτητικών ανθρώπων υπάρχει η τάση να αναπτύσσουμε δεσμούς με αυτόν που μας εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ή έστω έναν βαθμό δικαιοσύνης. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η μικρή σιγουριά, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το περιβάλλον αβίωτο.

 

  3. Νιώθετε ότι αντιμετωπίζεστε σαν αριθμός

Ναι, σίγουρα είστε το αποτέλεσμα σας, οι επιδόσεις σας, η καλή σας απόδοση. Είστε αυτό που προσφέρετε στους φίλους, στη σχέση, στην εργασία σας. Όμως, δεν είστε μόνο αυτό και στο τέλος της ημέρας, πρέπει και να εισπράξετε. Είτε είδος ή αμοιβή είτε σε αναγνώριση. Αν δεν συμβαίνει αυτό, είστε απλώς ακόμη ένας αύξοντας αριθμός στον χώρο της δουλειάς, ένας ακόμη φίλος, μια ακόμη σχέση. Κι αυτού του είδους οι δεσμοί δεν είναι δεσμοί είναι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ αυτόματων, όχι μεταξύ ανθρώπων. 


4. Εντοπίζετε διγλωσσία  

Αν πριν από μία ώρα άλλο πράγμα συζητούσατε, για άλλο πράγμα είχατε συνεννοηθεί και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι έρχεστε αντιμέτωποι με κάτι άλλο, μην πιστέψετε ούτε για μία στιγμή ότι κάπου εσείς δεν καταλάβατε καλά. Η διγλωσσία είναι μορφή ανηθικότητας και ψεύδους και όχι τεκμήριο ανθεκτικής προσωπικότητας. Αποχωρήστε την κατάλληλη στιγμή, πριν εμπλακείτε σε κάτι που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη λογική και την ειλικρίνεια, αναφέρει η Telegraph.com . 

 

 5. Ευδοκιμεί το κουτσομπολιό  

Άπειρες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούν το κουτσομπολιό ως έναν από τους κύριους λόγους αποτυχίας μιας επιχείρησης, μίας ομάδας, ακόμη και μίας παρέας. Επιπροσθέτως, το να συναναστρέφεται κανείς ανθρώπους που σε επαγγελματική βάση πλέον διασύρουν φίλους, συναδέλφους, απλούς γνωστούς, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχοφθόρο και ματαιωτικό της όποιας καλής πρόθεσης ή προσπάθειας. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ