Μαγευτικές λήψεις από drone: Το μοναδικό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα τεράστιου πλατάνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι φτιαγμένο μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ίσως του γηραιότερου στον κόσμο, μιας και φύεται εκεί για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας βρίσκεται σε μία καταπράσινη τοποθεσία στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου ενώ η περίμετρος της βάσης του κορμού του ξεπερνάει τα 17 μέτρα. Στο εσωτερικό του Ναού χωρούν 22 άτομα.
Στο εσωτερικό του πλατάνου είναι αποτυπωμένη ανάγλυφα με υπερφυσικό τρόπο η εικόνα της Παναγίας που κρατά στα χέρια της το θείο βρέφος. 

Σύμφωνα με την παράδοση, το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου οι πιστοί κατάφεραν να διασώσουν την θαυματουργή εικόνα της Μονής και την περιέφεραν από χωριό σε χωριό με σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφάλειά της και να εδραιώσουν την πίστη των Χριστιανών. Σε μία τέτοια περιφορά της εικόνας , οι Ιερομόναχοι της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διανυκτέρευσαν στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει στο παρελθόν οι  Άγιοι Πατέρες Συμεὼν και Θεόδωρος, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου.

Όπως αναφέρει ο Θωμάς Ανδρεόπουλος, στο κοίλο εσωτερικό του πλατάνου όπου κρέμασαν και την εικόνα, με θαυμαστό τρόπο σύμφωνα με την παράδοση, απέναντι ακριβώς από τη θέση που ήταν κρεμασμένη Ιερή εικόνα της Θεοτόκου, χαράκτηκε πανομοιότυπο ομοίωμα αυτής. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε "Παναγία η Πλατανιώτισσα", όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό το οποίο μέχρι τότε ονομαζόταν Κλαπατσούνα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ