Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκλονιστική ομιλία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Βροντερό "παρών" έδωσε ο μουσικοσυνθέτης στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Λόγο εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο μεγάλο συλλαλητήριο για το ζήτημα του Μακεδονικού στο Σύνταγμα.

"Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τραμπούκοι, αναρχικοί" ανέφερε χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

"Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να είμαστε σήμερα αναγκασμένοι α απολογούμαστε για τον πατριωτισμό μας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Σας ρωτώ: Έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο. Κι εμείς να παραμένουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης. Σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου και με κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία.Με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά. Ή χειρότερα ακόμα το "Νέα Μακεδονία". Γιατί διαγράφει την ιστορικότητά της. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Εάν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα", πρόσθεσε.

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες, πατριώτες και πατριώτισσες, σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω απόλυτα ότι κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά. και πιστεύω ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες. Γιατί όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός. Και η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη από πατριώτες. Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι, δίνουν την απάντηση. Η Μακεδονία είναι μία. Και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός!", κατέληξε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία:

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ