Στάθης Παναγιωτόπουλος: Κάτω τα χέρια από τους Scorpions! Μην αφήσουμε θολά κριτήρια - Αστεία πράγματα, fashion victims μου

Τις προάλλες ανακοινώθηκε η επερχόμενη συναυλία των Scorpions στο Καλλιμάρμαρο, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, διάβασα αναρίθμητα άρθρα-σχόλια γραμμένα σε ειρωνικό, απαξιωτικό υφάκι, άρθρα και σχόλια που αν έπρεπε να συγκεφαλαιωθούν σε μια γραμμή, η γραμμή αυτή θα έλεγε «πάλι αυτοί;».

Του Στάθη Παναγιωτόπουλο στο protagon.gr

Ας αντιπαρέλθουμε το προφανές, ότι αν δε σ’ αρέσουν οι Scorpions μην πας ποτέ να τους δεις, δεν είσαι υποχρεωμένος. Εχεις όμως το θάρρος της γνώμης σου και το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράσεις δημοσίως, συνεπώς ας εξετάσουμε την ουσία, τι δηλαδή σε πειράζει που θα (ξανα)παίξουν οι Scorpions στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό, επί προσωπικού, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, δεν με συγκινούν ούτε με φανατίζουν, τους έχω δει πολλές φορές και μάλιστα με κάνα δυο μέλη τους έχουμε και μια καλή προσωπική γνωριμία, αλλά δεν τρελαίνομαι, κατά το κοινώς λεγόμενο. Εχοντας εργαστεί σε εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών είμαι σε θέση να γνωρίζω πως το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει πολύ λογικές οικονομικές απαιτήσεις, και είναι ένα από τα ελάχιστα σίγουρα χαρτιά για έναν διοργανωτή που θέλει να παρουσιάσει μια επιτυχημένη συναυλία.

Επι της ουσίας, αυτούς τους Σκορπιονμάχους, τι τους ενοχλεί; Ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι που δεν νιώθουν το ροκ, ούτε το συμπαθούν, προτιμούν να ασχολούνται με οτιδήποτε είναι flavour of the month, και το γεγονός ότι οι (όποιοι) Scorpions είναι αενάως δημοφιλείς τους χαλάει το βαυκαλισμό ότι αυτοί καθοδηγούν το γούστο του κοινού με τα εφήμερα, ανάλαφρα, λαιφστάιλ αρθράκια-σχολιάκια τους.

Ειρωνεύονται το ότι το 2013 οι Scorpions ανακοίνωσαν αποχαιρετιστήρια περιοδεία και στην πορεία άλλαξαν γνώμη. Που είναι το μεμπτό; Ακόμη και διαφημιστικό τρικ να ήταν για να πουλήσουν λίγα περισσότερα εισιτήρια (που δεν ήταν!), τι πειράζει; Η υπερβολή ήταν ανέκαθεν στοιχείο της διαφήμισης. Μας πειράζει που το Αζαξ έχει διπλάσιο αμμονιαζόλ;

Συνέχισαν να παίζουν, και πολύ καλά έκαναν, όπως όλοι οι σύγχρονοί τους. Ποιος μπορεί, και σε τι ηθική βασιζόμενος να τους το απαγορεύσει; Μόνο το κοινό, αν διαπιστώσει ότι είναι κουρασμένοι και δεν τα βγάζουν πια πέρα, θα σταματήσει, απλώς, να αγοράζει εισιτήρια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παίζουν εξαιρετικά, τίμια, την ιδρώνουν τη φανέλα και, πιστέψτε με, οι ίδιοι οι Scorpions ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πότε θα έρθει η στιγμή που δε θα τους βαστάνε τα πόδια τους. Με ποιο δικαίωμα να τους απαγορεύσεις να κάνουν αυτό που αγαπούν και κάνουν καλύτερα από oτιδήποτε άλλο; Φαντάζεστε τον Μικ Τζαγκερ συνταξιούχο; Τι θα κάνει; Θα παίζει πρέφα στο καφενείο ή θα βγάζει τα εγγόνια του βόλτα;

Ο Σπρίνγκστιν. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, οι Rolling Stones, οι Deep Purple, ένα σωρό άλλοι, τιμημένα γηρατειά και στην τρίτη ηλικία όλοι τους, αλλά παίζουν σαν σκυλιά, πολλές ώρες, τίμια, την ιδρώνουν τη φανέλα. Η Αντέλ, σε αντιδιαστολή, ούτε 30 χρονών μειράκιο, έκανε μία (1) περιοδεία και δήλωσε κουρασμένη για πάντα. Μάθετε μπαλίτσα, fashion victims μου.

Ειρωνεύονται επίσης το ότι οι Scorpions έχουν παίξει στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα κλπ. Ε, και; Α, ξέχασα, ο σωστός ο καλλιτέχνης πρέπει να παίζει μόνο μια φορά σε ένα μικρό κλαμπ στο Γκάζι, για να έχουμε να λέμε ότι ήμασταν εκεί, εμείς οι λίγοι. Μάλιστα.

Τους πειράζει που έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Με το ζόρι ήρθαν, φαίνεται. Σαν να λέμε ότι επέβαλαν στον κόσμο να αγοράσει πολλές φορές πολλά εισιτήρια, σε απανωτά sold out, κάπως σαν να μας κάθησαν στο σβέρκο. Οτι οι Scorpions έχουν πάρα πολλές επιτυχίες (=αρέσουν στον κόσμο), τις παίζουν πάντα όλες και είναι εργάτες του ροκ, δίνοντας δυναμικές, εντυπωσιακές, γεμάτες ενέργεια συναυλίες, να μην το πάρουμε υπόψη μας; Οχι, να αφήσουμε μόνο τα δικά μας, ελιτίστικα και θολά κριτήρια να επικρατήσουν. Αστεία πράγματα, fashion victims μου.

Το κριτήριο του κόσμου, και ειδικά όταν συνδυάζεται με μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι σχεδόν πάντα αλάνθαστο.

Εσείς μην πάτε, δε σας υποχρεώνει κανείς. Μην ειρωνεύεστε όμως τα πράγματα τα οποία είστε ανίκανοι να νιώσετε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ