Κρήτη: «Ανθούσα»- Το αγαπημένο ξενοδοχείο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Ούλοφ Πάλμε κινδυνεύει με λουκέτο

Είναι ένα ξενοδοχείο που έχει γράψει την δική του ιστορία στον τουρισμό της Κρήτης και είναι συνυφασμένο με διακεκριμένες προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης όπως αυτής του Ούλωφ Πάλμε.

Μιλάμε για το ξενοδοχείο Ανθούσα στην Σταλίδα, η μακρόχρονη πορεία του οποίου βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της. Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει σε περίπου ένα μήνα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου μετά το αίτημα για υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που υπέβαλε πιστωτικό ίδρυμα.

Η διαδικασία συζητήθηκε χθες με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να επιχειρεί να υπερασπιστεί με σθένος την συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα «παλάτι». Όπως υποστηρίζεται η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα είναι καταστροφική αφού στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε πώληση σε εξευτελιστικές τιμές δεδομένου ότι παύει να υφίσταται το διοικητικό συμβούλιο και τον απόλυτο λόγο έχει ο διαχειριστής.

Καταλογίζεται ότι υπάρχει ασφυκτικό πρέσινγκ από την τράπεζα, η οποία από τη μία «επιτίθεται» με πλειστηριασμούς και από την άλλη επιδιώκει την ειδική διαχείριση, βλέποντας ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που έχουν υποβάλλει στην τράπεζα για διακανονισμό, καμία δεν έχει γίνει αποδεκτή και η κατάσταση με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τώρα το αίτημα της ειδικής διαχείρισης έχει «γονατίσει» την εταιρεία, η οποία είναι βιώσιμη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Επιπλέον η εταιρεία αμφισβητεί ευθέως το συνολικό ύψος των οφειλών προς την τράπεζα, το οποίο σύμφωνα με το πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την εταιρεία οι πραγματικές οφειλές είναι 19 εκατομμύρια ευρώ.

Η τράπεζα

Από την πλευρά της τράπεζας υποστηρίζεται ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, ότι βρίσκεται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία και ότι ο χαμηλός τζίρος που κάνει δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για εξυπηρέτηση των τεράστιων οφειλών.

Καταλογίζουν στην εταιρεία ότι δεν έχει καταβάλλει ούτε ευρώ τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχει άρνηση από μέρους της για την οποιαδήποτε ρύθμιση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υποχρεώθηκαν να καταγγείλουν την σύμβαση και να προχωρήσουν σε τρία προγράμματα πλειστηριασμών για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Τότε διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλειοδότες και έτσι έκριναν ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν στην διαδικασία της ειδικής διαχείρισης ως η πλέον συμφέρουσα, αναφέρει το cretalive.gr.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Κρήτης συζητείται με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας αίτημα για εφαρμογή του νόμου Δένδια, όπως είναι γνωστός, και έτσι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον.

Πάντως ο δικηγόρος της εταιρείας, Λάμπης Δαμιανάκης, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, ευνοεί τις τράπεζες καθώς σε περίπτωση που χάσουν την υπόθεση, έχουν δικαίωμα έφεσης σε αντίθεση με τους οφειλέτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ