Αλέξης Παπαχελάς: Πως Ελλάδα -Τουρκία θα παίζουν "το ποντίκι με τη γάτα" γύρω από όλο το Αιγαίο

Ο​​σο η ελληνική κοινωνία διχάζεται και παθιάζεται για τη Novartis ή με το θέμα των Σκοπίων, ξεχνάμε δυστυχώς πως έχουμε απέναντί μας μια πάγια, στρατηγική απειλή.

Η Τουρκία είναι μια νευρική μεγάλη δύναμη. Εχει περάσει σε άλλη φάση από αυτήν που ξέραμε. Αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο στη Συρία και βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μεταφέρει τη μάχη της πολιτικής του ηγεμονίας στον τομέα της ασφάλειας.

Του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή

Είναι πολλοί οι αναλυτές που αναρωτιούνται τι θα πράξει εάν διαπιστώσει ότι το μέτωπο που άνοιξε με τους Κούρδους δεν προσφέρει μια εύκολη ή γρήγορη νίκη. Ελληνες αξιωματούχοι θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιχειρήσει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το υπαινίχθηκε πολύ σαφώς μόλις πριν από δύο ημέρες. Η Αθήνα έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές της. Η βασική προβλέπει ότι αν ένας Τούρκος στρατιώτης ανεβεί σε κάποια βραχονησίδα ή νησί, η απάντηση θα είναι άμεση.

Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης από ένα ατύχημα, στον αέρα ή στη θάλασσα, είναι πάντοτε υπαρκτός. Οι παραδοσιακοί μεσολαβητές σε στιγμές έντασης έχουν τις δικές τους δυσκολίες συνεννόησης με την Αγκυρα. Ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του και τον υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα για να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεγράψει την Τουρκία και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τη χάσουν. Αυτό καθιστά την τρέχουσα περίοδο πολύ ύποπτη και επικίνδυνη. Οσο για τους Ευρωπαίους, αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες με την Τουρκία. Οποιος πιστεύει ακόμη ότι η προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε. αποτελεί πραγματικό μοχλό πίεσης πρέπει να ζει σε έναν δικό του φαντασιακό κόσμο. Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα γίνουν ποτέ κανονικό μέλος της Ε.Ε. και κάνουν τον ανάλογο σχεδιασμό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παίζουν «το ποντίκι με τη γάτα» γύρω από τα Ιμια και σε όλο το Αιγαίο. Οι έμπειροι χειριστές στην Αθήνα γνωρίζουν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης ως επακόλουθου κάποιου ατυχήματος ή μιας εμπλοκής. Θα ήλπιζε κανείς ότι, έστω και ανεπίσημα, οι πολιτικοί μας ηγέτες θα συζητούσαν γι’ αυτή την επικίνδυνη συγκυρία, έστω και μέσα από άτυπα κανάλια. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε τέτοια κανάλια υπάρχουν ούτε και η απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, οι γέφυρες κόβονται βίαια και ανεπιστρεπτί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ