5.000 αρειανές μέρες & ηλιοβασιλέματα για το ρόβερ Opportunity - Good news για την ΝΑSA

Το ρομποτικό ρόβερ Opportunity μετρά πλέον 5.000 πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Opportunity, Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας δήλωσε "5.000 ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον Άρη".

Η μέρα στον Άρη διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από ότι στη Γη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια. Το 'Opportunity' έφθασε στον "κόκκινο" πλανήτη στις 25 Ιανουαρίου 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόνο 90 αρειανές μέρες. Ούτε κατά διάνοια η NASA δεν περίμενε ότι το ρόβερ θα επιβίωνε 5.000 αρειανές μέρες - και συνεχίζει.

Σήμερα, όπως αναφλέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται "Κοιλάδα της Επιμονής", στη δυτική άκρη του κρατήρα "Εντέβορ". Στην περιοχή αυτή το ρόβερ μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον γειτονικό πλανήτη έχει ερευνήσει έως τώρα.

Για να φθάσει εκεί από την αρχική τοποθεσία της προσεδάφισής του, το "Opportunity" έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχει στείλει στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες, που όλες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ