Γιαγιά Πλουμίτσα: Η Χιώτισσα που ξετρέλανε τους Αμερικάνους φέρνοντας στη Νέα Υόρκη την κουζίνα της μαμάς της (ΦΩΤΟ)

Από τον Άη Γιώργη τον Συκούση βρέθηκε στον Άγιο Γεώργιο στο Στάτεν Άιλαντ και κατέκτησε τους Νεοϋορκέζους με την κουζίνα της μαμάς της

Μπαίνεις στο "Enoteca Maria", το "ιταλικό" εστιατόριο στην  Hyatt Street στον Άγιο Γεώργιο του Στάτεν Άιλαντ. Δύσκολα θα βρεις τραπέζι. Καθημερινά κατακλύζουν το μαγαζί, εκατοντάδες άνθρωποι που ταξίδεψαν χιλιόμετρα, για να δοκιμάσουν όχι τις δημιουργίες κάποιου διάσημου Ιταλού σεφ αλλά τα παραδοσιακά φαγητά γιαγιάδων από όλο τον κόσμο που "συστήνουν" στους Νεοϋορκέζους την κουζίνα της πατρίδας τους.

Enoteca Maria- Φώτο: Enoteca Maria Facebook

 

Στο  "Enoteca Maria",  το ήμισυ του μενού αλλάζει καθημερινά. Το σταθερό μισό είναι ιταλικό. Το άλλο μισό σε ταξιδεύει στα παραδοσιακά φαγητά από τις  κουζίνες του κόσμου. Η μαγείρισσα  που δημιουργεί αυτά τα φαγητά δεν είναι κάποια καταξιωμένη επαγγελματίας σεφ αλλά μια "nonna" (γιαγιά) από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες την Σρι Λάνκα , τη Βραζιλία την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Εκουαδόρ και την Ελλάδα.

O ιδιοκτήτης του Enoteca Maria Joe Scaravella με την γιαγιά Ντόλυ από τη Σρι Λάνκα και την μαθήτρια της Ντιάνα- Φώτο Enoteca Maria Facebook

 

 

Κάθε βράδυ, μια "nonna" (γιαγιά) από μια διαφορετική χώρα σχεδιάζει ένα νέο μενού, τιμώντας τη μητρική της  κουζίνα.

O ιδιοκτήτης του Enoteca Maria, Joe Scaravella με την γιαγιά Πλουμίτσα και την κόρη της Μαρία

 

 

Ανάμεσα στις γιαγιάδες μια Χιώτισσα από τον Άη Γιώργη τον Συκούση, που ξετρελαίνει τους Αμερικάνους φτιάχνοντας τζατζίκι , κοκκινιστό στην κατσαρόλα και τις χιώτικες παραδοσιακές συνταγές της μαμάς της. Η ίδια συστήνεται στο site του εστιατορίου ως εξής:

O ιδιοκτήτης του Enoteca Maria, Joe Scaravella με την γιαγιά Πλουμίτσα και την κόρη της Μαρία

 

Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβόλου Χίου. Μεγάλωσα στην Χίο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στην ηλικία των 24 ετών, παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η Θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω.

Η γιαγιά Πλουμίτσα - Φώτο Enoteca Maria site

 

Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε Ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα Ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πως έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.

Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερος μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.
Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι' αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στατεν Άιλαντ.

O ιδιοκτήτης του "Enoteca Maria" Joe Scaravella, με την γιαγιά Πλουμίτσα. - Φώτο: Enoteca Maria Facebook

 

 

Ιδιοκτήτης και δημιουργός του "Enoteca Maria" είναι ο 61χρονος Joe Scaravella, που μετακόμισε στο νησί Στάτεν  από το Μπρούκλιν το 2006 εκείνη την εποχή είχε χάσει την μητέρα του. Η αδερφή του και η γιαγιά του είχαν επίσης πεθάνει. "Enoteca Maria, μπορώ να σας βοηθήσω;" απαντά στο τηλέφωνο που χτυπάει συνέχεια.

O ιδιοκτήτης του "Enoteca Maria" Joe Scaravella, με την γιαγιά Πλουμίτσα. - Φώτο: Enoteca Maria Facebook

 

"Ήθελα να προσπαθήσω να αναδημιουργήσω αυτό, που όλοι ξέρετε, το παραδοσιακό μαγείρεμα της γιαγιάς στην κουζίνα", δηλώνει στους New York Times.

Το άρθρο δημοσιεύθηικε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 18/2/2018

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ