Tα είπαν στο Τηλέφωνο Τσίπρας - Μέρκελ για Σκόπια και Τουρκία - Παρασκευή το ραντεβού τους

Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνομιλία τους τέθηκε επίσης το θέμα της παρεμπόδισης της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές προκλήσεις, αναφέροντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Άγκυρα αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «27». Με την γερμανίδα καγκελάριο θα έχει ήδη συναντηθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει και εκ του σύνεγγυς με την κυρία Μέρκελ τόσο το ζήτημα της ΠΓΔΜ, όσο και το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ