Νέα έρευνα: Η Αθήνα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες & ξηρασίες στο μέλλον

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες και ξηρασίες θα αντιμετωπίσει στο μέλλον –σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- η Αθήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προκειμένου να απαντήσουν στο ερευνητικό ερώτημα πώς θα εξελιχθούν φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις για το χρονικό διάστημα έως το 2050 ή το 2100, οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, αξιοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας προβλέπεται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότεροι καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή, βάσει των σεναρίων εξέλιξης), αυξημένη ξηρασία ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, περισσότερες πλημμύρες κυρίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πόλεων.

Η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια είναι οι πέντε πόλεις με τις, κατά σειρά, μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας στο μέλλον. Επιπλέον, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.

Αναλυτικότερα, σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική πρωτεύουσα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα και ο Πειραιάς βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ αναμένεται αν είναι οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ