RapidCool: Παγωμένα αναψυκτικά με 80% λιγότερη ενέργεια στα σημεία πώλησης χάρις σε νέα τεχνολογία‏

Στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη των αναψυκτικών στο σημείο λιανικής πώλησης, εξοικονομώντας χρήματα για τους πωλητές, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτόν, στην προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει το RapidCool, ένα πρωτοποριακό έργο, που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη των αναψυκτικών στο σημείο λιανικής πώλησης, εξοικονομώντας χρήματα για τους πωλητές, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτόν, στην προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει το RapidCool, ένα πρωτοποριακό έργο, που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Το αποτέλεσμα είναι μία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, χαμηλού κόστους τεχνολογία ψύξης που επιτρέπει στα συσκευασμένα αναψυκτικά να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά να παγώνουν πολύ γρήγορα. Σε όλη την Ευρώπη, τα εμπορικά ψυγεία/καταψύκτες υπολογίζεται ότι καταναλώνουν 85 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, ετησίως, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που χρειάζεται, για να ηλεκτροδοτηθούν 20 εκατομμύρια νοικοκυριά, αναφέρει η Καθημερινή.

Ενεργειακή Απόδοση

Το RapidCool έχει αναπτύξει μία συσκευή για την ψύξη αναψυκτικών σε μεταλλικά κουτάκια και μπουκάλια, από θερμοκρασία δωματίου στους 4 βαθμούς σε 45 δευτερόλεπτα ή λιγότερο.

Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας έως 80%, σε σύγκριση με ορισμένα κλασικά ψυγεία και έως 54%, σε σύγκριση με ψυγεία που διαθέτουν γυάλινη πόρτα (τα στοιχεία αφορούν ψύξη για 200 κουτάκια περιεκτικότητας 500 ml κάθε μέρα). Η εν δυνάμει εξοικονόμηση σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ισοδυναμεί με 832 ευρώ ανά ψυγείο τον χρόνο, σε σύγκριση με ψυγεία με μπροστινό άνοιγμα και 219 ευρώ, σε σχέση με τα ψυγεία με γυάλινες πόρτες (με μέση τιμή ηλεκτρικής κατανάλωσης 0,20 ευρώ/kWh).

Την ιδέα του RapidCool εμπνεύστηκε η βρετανική εταιρεία Enviro-Cool Limited, η οποία έλαβε επιχορήγηση, ύψους 903.000 ευρώ, για να μπορέσει να περάσει από την ιδέα στην εμπορική παραγωγή της τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα είναι μία κορυφαία τεχνολογία που επιτυγχάνει ενεργειακή απόδοση και ταχύτατους χρόνους ψύξης.

Ο Μάικλ Τζένινγκς (Michael Jennings), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης σχολίασε: «Πρόκειται για ένα προϊόν που θα εξοικονομήσει χρήματα στις επιχειρήσεις, θα έχει οφέλη για το περιβάλλον και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να επενδύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια της ΕΕ σε έργα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Οι συνεργάτες του έργου έχουν συνάψει επίσημες συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων με δύο διεθνείς εταιρείες στον χώρο της διανομής ποτών και αναψυκτικών και την παραγωγή λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

Οι μηχανικοί του RapidCool δημιούργησαν πρόσφατα έναν ρομποτικό βραχίονα, για να προστεθεί στην εμπορική μονάδα, ούτως ώστε η παράδοση και η παραλαβή του κουτιού να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Πρόκειται να ξεκινήσουν δοκιμές σε υπεραγορά στην Ολλανδία, στο τέλος του Οκτωβρίου.

Έχουν, επίσης, δρομολογηθεί συναφή προϊόντα, τα οποία θα προορίζονται για οικιακή χρήση, καθώς και για εμπορικές και λιανικές εφαρμογές. Αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, στην εργασία, σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, για να ψύξουν μία ποικιλία αναψυκτικών και ποτών, από κουτάκια αναψυκτικών 150 ml μέχρι μπουκάλια κρασιού 750 ml.
   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ